20 Ekim 2017 Cuma

Uğurlu veya uğursuz diye bir şey yoktur. Bunlar hurafe inançlardır !...



Bizim ülkemiz ve tüm dünya ülkeleri insanlarının bazı şeylerin uğur, bazı şeylerinden uğursuzluk getireceğine inançları vardır:

Bazı esnafımız her sabah birbirlerinden uğur parası alır. İlk alışverişinde kullandığı parayı yere atıp sonra kasasına koyar. Karakedi görmeyi, merdiven altından geçmeyi uğursuzluk sayanlar vardır.

Uğur getirsin diye üzerlerinde bir şeyler taşıyanlar oluyor. İlkel insanlar da boyunlarına, bileklerine kemik, hayvan dişi gibi şeyler takarlardı. Bu tür şeylerin kaynağı Romalılar ve putperest Arapların davranışlardır.

At nalının uğuruna inanıp evinin kapısına ve arabasına asanlar gibi. Hele 13 sayısının uğursuzluğu çok yaygındır dünyada bir çok otelin 13 nomaralı odası yoktur.

Kur'an'da Yasin Suresi 18 - 19. ayetlerinde uğursuzluğın olmadığı, Enbiya Suresi 35. ayetinde ise Cenab-1 Allah'ın Hayırla şerle insanları imtihan ettiği bildirilmiştir.

Konuyla ilgili  A'raf Suresi 131. ayeti Prof. Dr. Gazi Özdemir Hocamız '' İSLAMIN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL isinli eserinde ( sayfa 51 - 52 )  şöyle  yorumluyor:

''  Fakat onlar, kendilerine bir iyilik / bolluk geldiği zaman, ' Bu iyilik bolluk kendi becerimizdir ' derken, başlarına bir sıkıntı, bir kötülük geldiğinde ise, Musa ve beraberindekileri KUŞ ETKİLERİ  sonucu olduğunu söylüyorlardı. İş dedikleri gibi değil. Doğrusu onların başına gelen felaket, uğursuzluktan değil, Allah tarafındandır. Fakat bir çokları gerçeğin böyle olduğunu bilmemekteydiler.

Burada kullanılan kuş ifadesi, Arapların uğursuzluk için kullandıkları bir kelimedir. Aynı şekilde bu sembol kullanım Al-i İmran / 49, Yasin / 19, Esra / 13. ayetlerde de yapılmıştır. Çünkü bir canlı veya cansızı uğurlu veya uğursuz saymak bir nevi şirk ( Allah'a  ortak ) koşmaktır diyebiliriz.  ''





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder