6 Ocak 2021 Çarşamba

Anlamını bulamamış ruhun acı çekmesi : N E V R O Z


























Belli bir yaşa gelmiş veya  ve fikri olgunluğa erişmiş insanların kendilerine sordukları bazı sorular vardır:


Hayatın anlamı nedir ?

Neden yaşıyoruz ?

Neden buraya konduk ? 

Ne için yaşıyoruz ?

Eğer öleceksek ve hiç bir şey kalıcı değilse o halde yaşamamızın ne anlamı var ?

Bu sorulara tutarlı cevaplar bulmak isteriz. Tatmin edici bir cevap bulamamak bizi huzursuz eder. Hatta bu huzursuzluk bazen hastalık derecesine varabilir.

Psikolog Carl Jung; Hayatta anlam yokluğu nevrozların başlangıcında önemli bir rol oynamaktadır der ve ekler:

NEVROZ, Anlamını bulamamış ruhun acı çekmesidir.

Evrendeki her şeyi Allah yaratmıştır, sonunda yine O'na döneceğiz (Hud /62) Hepimiz birer yolcuyuz. Bu yolculuğun bir kısmını Dünya'da yapmaktayız. Dünya hayatı geçicidir, asıl hayat ahirettedir (Ankebut/64)Dünyada insan madde ile tanışır ve kendisine verilmiş olan akıl ve duygularını kullanarak Allah'ın varlığını kavrayabilir. Allah bu dünyada insanların hangilerinin daha iyi şeyler yapacağını görmek istemektedir. (Mülk/2) Onun için ben hayatıma bir anlam kazandırmak, bir amaç koymak istiyorsam bu amaç iyi, güzel ve yararlı şeyler yapmada diğer insanlarla yarışmak olmalıdır. Yarışın  ödülü de bu dünyada gönül ferahlığı, ahirette ise Cennet denilen, düşünebileceğimiz her türlü refah, huzur ve mutluluğu bulacağımız asıi hayatımızı yaşamaktır. (Ahkaf/13-14)

Allah'a inanmak, bütün evrene ve etrafımızda gördüğümüz her şeye bir anlam kazandırır.

O'nun bağışlayıcı olduğunu bilmek bizi sürekli devam eden suçluluk duygusundan kurtarır. O'nun bize şah damarımızdan daha yakın olduğunu bilmekle (Kaf/16) pozitif bir enerji yüklenir ve manevi bir güç duyarız..

Öldükten sonra tekrar dirileceğimize inanmak bizi yok olma psikolojisinden kurtardığı gibi, ahiretteki hayatımızın bu dünyada yaptıklarımızla şekilleneceği inancı da dünya hayatımıza bir anlam katar.



NOT:  Bu yazının hazırlanmasında ERTUĞRUL DOĞUÇ'un   OZAN Yayıncılık' tan'' SOSYO -- KÜLÜREL AÇIDAN İSLAM  adlı eserinden faydalanılmıştır.