30 Ağustos 2018 Perşembe

ALLAH'IN RIZASI Ne Anlama geliyor ?




Allah'ın rızası demek, gerek Allah'a dua ederek İlahi bir yardımını isterken, gerek topluma, gerekse başka bir muhtaca yapılan bireysel bir yardımı  ( İnfak )  yaparken, kişisel bir menfaat sağlamak için değil de, Allah'ın yarattıklarına bir katkı yapmayı ve   muhtaç olanın bir ihtiyacını gidermeyi hedefleyerek gerçekleştirmek ayrıca hem Dünyayı hemde Ahireti hedeflemek demektir.

ALLAH'IN RIZASI,  HER İŞTE VE DAİMA ÖNCELİKLİ OLMALIDIR  mesajı;
Ahzab/ 41 -- Kalem/ 35 -- Leyl/ 18-19-20 -- İnşirah/ 8 -- Nisa/ 114 -- Muhammed/ 7  ayetlerinde verilmektedir.

İnşirah/ 8 :  ''  Ve işlerin için uğraş verirken, ilahi bir yardım isteyeceğin zaman yalnızca Rabbi'nden iste. O'na yönel ve her uğraşında Allah'ın rızası  hep önceliğin olsun !...  '' 


Not:  1 - Prof. Dr. MEHMET  OKUYAN hoca  ''  Kur'an'daki İslam   ''  akımının Ülkemizdeki en faal, etkin ve yetkin  öncülerindendir.  Tüm sohbet, konuşma ve konferanslarının kayıtları YouTube' de vardır. Gerçek ve saf İslam'ı öğrenmek isteyenlere öneririm...


2 -  Not. Bu yazının hazırlanmasında  Nörolog Prof. Dr. Gazi Özdemi'in  '' OKU !  KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ  ( Nergiz Yayınları - 2016 ) ALFABETİK KONU DİZİMİ  ( SÖZLÜK )  isimli eserinden faydalanılmıştır.








MUHKEM ( Kesin - Temel ) AYETLER



Kısa bir süre önce  Kur'an'daki  MUHKEM - MÜTEŞABİH AYETLER  ayrımı ile ilgili Al-i İmran suresi 7. ayetini konu alan yazımı yayınlamış, bu yazı da  ayet metnini ve bu metni açıklayan kısa bilgiler vermiştim. Bu yazımda Kur'an'ın temel ve kesin hükümlerini içeren  MUHKEM AYETLER konusunu ele alacağız.

Muhkem ayetlerdeki mesajlar, Kur'an'ın  ana, temel - kesin hükümlerini içermektedir. Bu hükümlerin her biri, insanın yaşamındaki temel hedefleri, ve amaç edinilmesi emredilen kuralları içerir ve ibadet hükmündedirler.

Bu hükümlerin, ibadetlerin temel amacı nefsin olumlu isteklerini, Kur'an'da ''  sıratan müstakim  '' denilen  orta düzeyde yani aşırıya kaçmadan yerine getirmek ve olumsuz isteklerini de yok etmektir.

Bu hükümler, salih amellerin dayanakları ve Kur'an şeriatıdır.

Yine bu muhkem hükümler, din denilen kurallar, uyulması, uygulanması yani yerine getirilmesi farz hükmünde olan görevler ve ibadetlerdir.

Bu hükümler ülkemizde ve Türkçe'mizde ilk defa  yapılan kapsamlı ve bilimsel yaklaşımlı  bir çalışma  ile  Pozitif ilim dalında bir ilim adamı Nörolog Prof. GAZİ ÖZDEMİR tarafından belirlenmiş ve ŞİRA Yayınlarında çıkan ''  İSLAM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL Kur'an'daki Bütün Muhkem/ Kesin Hükümlerdir. PEKİ BU HÜKÜMLER NELERDİR ?  '' isimli eserinde yer almıştır.

Bahsettiğim bu eserde -- tekrarlar hariç 400 tür  muhkem mesaj, tekrarları ile birlikte toplam 888 ayette yer almaktadır.

Bundan kısa bir süre 2-3 ay sürede tamamlanan  Muhkem mesajları Facebook'ta renkli kutucuklar halinde  kısa ve öz mesajlar halinde  yayınladım. Bunların 190 kadarı uyulmaması halinde ''  azap cezalı ''  diğerleri de  tavsiye niteliğinde hükümler içermektedir.

Benim aylardır elimden düşürmediğim ve ilginç ve önemli bulduğum bu eseri Kur'an'ı ve dinimizi bilimsel yorumu ile anlamak ve tanımak isteyenlere  öneririm. Yayının evinin ve Gazi Hoca'nın ismini İnternet Arama motoruna yazarak be eserin dağıtımını yapan yayınevlerine ulaşıp temin edebilirsiniz.
Ayrıca Gazi Özdemir'in Eskişehir'de Şair Fuzuli caddesindeki ( 20 No. Kat:2 ) muayene hanesinden de temin edilebilir.


 Not. Bu yazının hazırlanmasında  Nörolog Prof. Dr. Gazi Özdemir'in  '' OKU !  KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ  ( Nergiz Yayınları - 2016 ) ALFABETİK KONU DİZİMİ  ( SÖZLÜK )  isimli eserinden faydalanılmıştır.











ALLAH KİMLERE '' RAHMET '' EDER ?



Yazıma koyduğum resimdeki sözler günlük hayatımızda sık kullanılan dini bir temenniyi ifade ediyor. ALLAH RAHMET EYLESİN.  Bu sözün anlamını genel de biliriz veya tahmin ederiz. Bu temenni cümlesinin anlamını açıklayarak işe başlayıp sonra da ALLAH'IN  KİMLERE RAHMET EDECEĞİNİ Kur'an'daki veriler aracılıği ile öğrenelim. 

Allah'ın rahmeti demek,  kişinin küçük hatalarının, istemeyerek oluşan dşünce ve amellerinin ( davranışlarının ) Allah'ın şefaatı ( yardımı ) ile af edilmeleri, ve Allah'ın Kur'an'daki Muhkem ( kesin ) hükümler doğrultusunda  bir yaşama yönelmesinin desteklenmesi demektir. 

Allah kimlere  rahmet edeceğini  Kur'an ayetleri ile tek tek belirlemekte ve açıklamaktadır.

ALLAH KİMLERE RAHMET EDER ?

1 - Kur'an'ı anlamak için çaba içinde olanlara   ( A'raf/ 204 -- Nahl/ 64 )

A'raf/ 204 : Bu nedenle Kur'an okunduğu ve anlatıldığı zaman, ciddiyetle dinleyip, anlayıp öğrenmeye çalışın ki  ALLAH'IN  RAHMETİ  size ulaşsın. Ve yaşamınızı, bildirilen Muhkem 
( kesin, temel ) hükümlere göre düzenleyebilesiniz.

2 - TAKVA içinde olanlara  ve Kur'an'ın Muhkem ( kesin - temel ) hükümlerini uygulayanlara
( Yasin/ 45 -- Hucurat/ 10 )


Yasin/ 45: Ya Muhammed !  Şunu iyice bilki, Allah'ı tek ilah kabul etmeyip şirk koşan duyarsızlara, ' Geçmişinizden ibret alın ve elinizdekilere şükredip Ahiret için Allah'a karşı TAKVA sahibi  ( Kesin hükümlere uymamaktan korka ) korkanlardan olun ki, karşılık olarak merhamet edilesiniz.

3 - Dinde gruplaşmayanlara   ( Hud/ 118 - 119 )

4 - Nimetlere  şükredenlere   ( Yasin/ 45 )

5 - Sıkıntılara çabalı sabır gösterenlere, salih amel gerçekleştirenlere   ( Enbiya/ 85 -- 86 )

Enbiya/ 85:  Ayrıca, İsmail, İdris, Zülkifl  ilim ve hikmet sahibi idiler. Çünkü hepsi güçlüklere, sıkıntılara karşı sabırlı kişilerdi.

Enbiya/ 86:  Bu nedenle onları rahmetimize ( korumamıza ) aldık . Çünkü onlar salih amel gerçekleştiren kişilerdi.