10 Nisan 2018 Salı

ŞEKER PANCARI ÜRETİCİSİ NE YAPACAK ?...



Ülkemizin gündeminde son günlerde devletin işlettiği şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusu var. Kıyamet kopuyor. Bilen, bilmeyen herkes konuşuyor, yazıyor:

Pancar üreticileri ne yapacak ?

Pancar üretimi yasaklanıyor mu ?

Halkımız nişasta bazlı şekere mahkum mu ediliyor ?

Konuyla ilgili olan, olmayan. Bilen, bilmeyen herkes muhalefet ediyor.

Pancar üreticisi ne yapacak ? Görünürde pancar üretimi yasaklanmıyor. Yalnızca şeker üretimi yine pancarla yapılacak. Mevcut fabrikalar pancar işleyerek şeker üretimi için dizayn edilmiş.

Ola ki yasaklandı diyelim. Çiftçi başka ürüne geçecek. Toprağa ne ekersen onu biçersin. Değişimin maliyetinde devlet elbette çiftçiye yardım edecek.

Bu değişimi ben çevremde 3. kez tanık oluyorum. 11 yaşıma kadar Afyon ili Emirdağ ilçesinde idim. Bazı illerle birlikte Afyon ve ilçelerinde mahalli halkın Haşhaş  adını verdiği Afyon ekiliyordu. Bilindiği gibi afyon bitkisinin iki ürünü var. Kozalaklarından ağrı kesici ve uyuşturucu '' afyon sakızı  '' elde edilir. Tohumlarında yemeklik yağ yapılır. HAŞHAŞ YAĞI.

Yazları belli zamanlarında afyon sakızı üreten çiftçiler, ilçe merkezinde bu ürünü toplama yetkisi olan bazı bakkallara getirir. Tartılarak rayicinden satılırdı. Afyon sakızı uyuşturucu olarak da dünyada çok popülerdi. Ama İslam dininin etkisiyle, Doğu Asya ve Çinde halkın büyük bölümü uyuşturucu belasına saplandığı halde, bizim ülkemizde bu problem o günlerde olmadı. Batı ülkelerinin baskısı ile afyon üretimi ülkemizde yasaklandı. Afyon ekicisi köylüler battı mı ? Tabii ki hayır. Başka ürün üretimine geçtiler...

Aynı yasaklama tütün üreticilerinin de başına geldi. 20 - 25 yıl önce. Yine  tütün ekicileri başka ürüne geçtiler...Hatırladığıma göre gerekçe de ülkemizde üretilen tütünleri oldukça kalitesiz oluşu idi. Bilindiği gibi yerli sigara fabrikaları da bu  sebepten kapatıldı...

Şimdi gelelim nişasta bazlı şeker üretimine. Bu tür üretim şeker üreten her ülkede söz konusu imiş. Vee, kotaya bağlı imiş. Genelde de ülke üretiminin %5 i ile %10 arasında her   ülke kota koymuş. Ülkemizde bu kota %10 imiş. Nişasta bazlı üretim bu kota miktarını aşamazmış.

İşte kulaktan dolma bilgilerle gaza gelen veryansın feryat ediyor. Genç arkadaşlarımdan daha bilinçli davranmalarını bekliyorum....Bu bilgi ve İnternet çağında inceleme ve araştırma yapmak o kadar kolay ki...