Nikah, evlenme akdi yani sözleşmesidir. İslam Dininde bu hukuki bir işlemdir. Bunu sağlamak için de şahitler huzurunda yapılır. Erkek kadına maddi bir teminat olarak anlaştıkları bir oranda '' mehr ( mihr ) '' adı verilen maddi bir teminat ( güvence ) taahhüt eder. Dini olarak yapılması gelenektendir. Böylece bir dua ile evlilik beraberliğinin olumlu ve hayırlı sonuçlar vermesi temenni edilir.
Resmi kütüklere kaydedilmediği için de hukuki bir değeri yoktur .
Şimdi gelelim Hristiyan ve Yahudilerdeki uygulamaların nasıl olduğuna:
Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından olan '' YAŞAYAN DİNLER '' isimli eserin 98 - 100.. sayfalarında da, Hristiyanlarda Hristiyan Sakramentleri ( gizemleri / ritüelleri ) ele alınmakta: Vaftiz -- Konfirmasyon -- Tövbe / Günah itirafı -- Evharist / Komünyon -- Evlliik -- Rahip Takdisi -- Hastayı Yağlama isimleri verilen bu ritüellerin içinde evliliğin de bulunduğu görülmektedir. Yani dini açıdanda zorunludur.
Resimde de görüldüğü gibi bir tür dini ayin olan evlilik akdi töreni aynı zamanda bizdeki resmi nikah törenlerinde olduğu gibi bir kayıt defterine işlenip imzalanarak hukuki işlem ciddiyetini kazanmaktadır.
Aynı eserin 243. sayfasında Yahudilikteki evlilik işlemi de şöyle anlatılmaktadır:
'' Evlenme Yahudilikte önemli bir husustur. dini kurallara göre yapılması Yahudilikte de gerekir Evlilik işlemlerinin dini kurallara göre yapılması gerekir. Dine uymayan evlilik geçerli değildir. 'Yahudilikte evlenme kutsal bir eylem olduğu için evlilik işlemleri Haham nezaretinde yapılır ve Ketuba denilen '' evlilik sözleşmesi '' imzalanır ''
Görüldüğü gibi Yahudilikte de , Hristiyanlıkta olduğu gibi;
EVLİLİK, DİNİ BİR TÖREN OLMAK ZORUNDADIR. AYNI ZAMANDA RESMİ BİR HÜVİYETE DOLASIYLA HUKUKİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR . YANİ, HUKUKİ HAK VE SORUMLULUKLAR GETİRİR.
İSLAMDA İSE DİNİ NİKAH , yalnızca bir DİNİ GELENEK hüviyetindedir. Resmi ve hukuki olarak geçerliği yoktur. Çünkü hak ve sorumluluklar getirmez. Çünkü nikah ve evlilik işlemleri dini şeriata göre değil Medeni Kanunumuz hükümleri ile düzenlenmiştir. Bugünkü bu uygulanma şekliyle DİNİ NİKAH / İMAM NİKAHI ZİNA denen ahlaka ve dine aykırı davranışlara kapı açmaktadır, kılıf olmaktadır.
İMAM NİKAHI, resmi nikah sonrasında yapılması ile dini gelenekte saygınlık ve geçerlilik kazanabilecektir.
Önceden olduğu gibi resmi nikah yapılmadan imam nikahı yapılması kanunen önlenmeli, bu tür eylemler suç olarak kabul edilerek cezalandırılmasını sağlayan hukuki düzenleme gecikmeden gerçekleştirilmelidir !...
İmam Hatip okulu mezunu bazı gençlerin kendi aralarında imam nikahı kıyarak evlendikleri konusunda basına da aksayan yanlışlıklar da görülmektedir.
GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DİNİ NİKAH / İMAM NİKAHI İslam'dan önceki ilahi dinler olan Yahudilik ve Hristiyanlıktan alınma bir uygulamadır. Bu dinlerde bu işlemin hukuki bir değeri olduğu halde Müslüman Ülkemizde yoktur. Toplumumuzun ahlaken yozlaşmasına neden olmaktadır...
Toplum hayatımız ve kültürmüzde çok önemli bir yeri olan AİLE KURUMUNA ÇOK ZARAR VERMEKTE, çökmesine sebep olmaktadır !...