Mezhep, cemaat ve tarikat
Her üçü de Arapça olan bu kelimelerin anlamları:
Mezhep: Gidilen yol demektir.
Tarikat: Yol. Manevi yol, usul tarz anlamındadır.
Cemaat: Tarikat gibi gruplaşmaktır.
Mezhep: Gidilen yol demektir.
Tarikat: Yol. Manevi yol, usul tarz anlamındadır.
Cemaat: Tarikat gibi gruplaşmaktır.
Uygulamada farklı işlevleri olmasına rağmen, genel çerçevede birbirine yakın anlamlardadırlar. Bu anlamı, insanları ‘’ Allah’a ulaştıran yol ‘’ olarak özetleyebiliriz.
Tabii ki, çok sayıda mezhep ve tarikat olunca da, çok sayıda ‘’ yol ‘’ karşımıza çıkmaktadır. Yine uygulamada her mezhep ve tarikat mensupları ‘’ kendi yollarının ‘’ doğruluğuna inanmakta ve taraftarlarına sıcak ve sempati ile bakmakta diğer mezhep ve tarikat taraftarlarına ise aynı yakınlığı hissetmemektedirler.
Hatta özellikle farklı mezheplere inanlar arasında anlaşmazlıklar çıkmakta, aynı dinin mensupları arasında mezhep ayrılığından kaynaklanan bir birleri ile çatışmaya ve savaşa kadar varan fikir ayrılıkları görülmektedir.
Allah’ın Kur’an’la indirdiği dinde ‘’ din kardeşliği ‘’ öngörülmesine rağmen, bırakalım kardeşliği, düşman kutuplar oluşmaktadır. Tarihte ‘’ mezhep çatışmaları ‘’ Hıristiyanlıkta da görülmüştür, ne yazık ki, İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren İslam’da da. Ve hatta ülkemizde de.
Bu dinin bize indirilmesine aracı olan Peygamberimiz zamanında var mıdır, mezhep veya tarikat? Tabii ki yoktur.
Din Allah’ındır. Bu hükme itiraz edilemez. Fakar mezhepler ve tarikatlar dini farklı insanların yorumlamasından meydana gelir. Yorumlarla beraber Kur'an'da yasaklanmasına rağmen din hükümleri de konulumuştur. Bunun yanında özellikle tarikatlarda Kur'an hükümlerinden sapmalar söz konusudur.
Bu dinin kaynağı da, Allah’ın kitabı olan Kur’an’dır. Bu hükme de itiraz edilemez.
Bu dinin kaynağı da, Allah’ın kitabı olan Kur’an’dır. Bu hükme de itiraz edilemez.
Peki, Kur’an’da Allah’a giden çeşitli yolları içeren mezhep ve tarikat kavramı var mıdır Kur’an’da?
Bu soruya bakalım Kur’an ne cevap veriyor ?
*** ‘’ Dinlerini parça parça edip hiziplere ( bölüm, takım, fırka, parti ) bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Allah onlara yapıp ettiklerini haber verecektir. ‘’ ( Enam /159 )
*** ‘’ Dinlerini parçalayıp, hizipler fırkalar halinde geldiler. Her hizip kendi elindeki ile sevinip övünür. ‘’ ( Rum/32 )
*** ‘’ Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra, çekişmeye girip fırkalar halinde parçalananlar gibi olmayın. ‘’ ( 3/05 )
*** ‘’ Kitapta çekişmeye girenler ayrılığa düşmüşlerdir. Bütününden uzaklaştırıcı tam bir kopuşun içindedirler. ‘’ ( 2/176 )
*** ‘’ Hep birlikte Allah’ın ipine ( Kur’an ) sarılın, bölünüp ayrılmayın. ‘’ ( 3/103 )
Ulaşılacak bir yere, bir noktaya giden bir çok yol olursa, karmaşa olur, anarşi olur.
Allah’a giden yol, Kur’an yoludur. Ve bu yol bir tanedir.