18 Haziran 2021 Cuma

Kıyamette beden değil '' RUH '' yargılanacak ! -- ( 2 ) -- KUR'AN'DAKİ '' İNS '' KELİMESİ ?...

Kıyamette beden değil  ''  RUH  ''  yargılanacak ! ( 2 )  


Bir önceki yazımda Kur’an’da kıyamette insanın yargılanmasında Allah’a karşı muhatabın insanın dünyadaki bedenli hali değil, sadece ruhu olduğu konusunu Kur’an’daki delilleri ile anlatmıştım. Bu yazımda bu konunun Kur’an’daki delillerini bir adım daha ileri götürerek yine Prof. Dr. Gazi Özdemir’in tespiti olarak insan ruhunun dünyadaki elbisesi olan bedenli halinin ve ahirete giden bedensiz ruhunun farklı isimlendirilişini örnekleri ile açıklayıp daha anlaşılır hale getireceğim:

Gazi Özdemir Hoca’mız, Türkçe’mizde de benimsenen aslı Arapça olan ‘’ insan ‘’ kelimesi Kur’an’ın Arapça orijinal metninde daha çok ‘’ insanlar ‘’ olarak çoğul haliyle 180 defa kullanılmaktadır.  ‘’ insan ‘’ olarak tekil haliyle 59 defa geçmektedir. Bu 59 tekrarda insan kelimesi – yalnızca--  ruhun dünyada bedenlenmiş halini ifade etmektedir. Öbür alemde / ahirette ise insanın ruhu  ‘’ İNS ‘’ kelimesi ile  ifade edilmiştir. Belirlediğim kadarı ile bu ince ayrıntı bu güne kadar fark edilememiş, Kur’an’daki toplam sayısı 10 adet olan  ‘’ ins ‘’  kelimesi hep meal ve tercümelerde insan olarak anlaşılmış ve tercüme edilmiştir.

Bu durum da yaklaşık 1500 senedir insanın kıyamette mezarından cesedinin canlanarak kalkacağı, mahşerde toplanacağı ve yargılanacağı şeklinde empoze edilen bilgini yanlışlığı bugüne kadar fark edilememiştir..

Önceki yazımda da belirttiğim gibi, insan bedeni ,ruha dünyada giydirilmiş bir elbise hükmündedir. Ölümünden sonra bir değeri yoktur. İnsanın aslı yani cevheri ruhudur. Kıyamette mahşerde toplanıp yargılanacak, cennet ödülü,  azap ve cehennem cezasına muhatap olacak ruhtur.

Şimdi bu gerçeğin Kur'an'ın Arapça metni yazımında nasıl açığa çıktığını örneklerle görelim:

Ayetlerin orijinal metninin Türkçemiz harfleri ile yazılışı ve mealleri:

NİSA/28: Yüriydullahü en yuhaffife anküm,ve hulikal'insânü za'iyfâ

MEAL: Allah sizin yüklerinizi hafifletmek ister. İnsan zaten zayıf yaratılmıştır.

HUD/9: Ve lein enzaknal'insâne minnâ rahmeten sümme neza'nâha minh,innehü leyeûsün kefûr.

MEAL: İnsana katımızdan bir rahmet tattırsak, sonra onu alıversek o şüphesiz her şeyden ümidini keser,  bir nankör olup gider.:

***************************

İSRA/88: Kul leinicteme'atil'insü velcinnü alâ en ye'tûne bi misli hâzel'kur'âni  lâ ye'tûne bimislihi ve lev kâne ba'duhüm li'ba'dın zahiyrâ

M EAL: De ki ;  '' İnsanlar ve cinler bu Kur'an'ın benzerini meydana getirmek için bir araya gelseler, bir kısmı bir kısmına yardımcı da olsalar, yine O'nun benzerini meydana getiremezler.

ZÂRİYAT/56: Ve mâ halaktül'cinne vel'inse liyâ'büdûn

MEAL :  Ben cinleri de ve insanları da ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.

Görüldüğü gibi  insan ruhu diğer ruhsal varlıklar olan cinlerle birlikte anılmaktadır. İNS kelimesinin geçtiği  tüm ayetlerde böyledir.