14 Eylül 2020 Pazartesi

Kur'an'ın bir konu hakkındaki hükümlerini hemen nasıl öğrenebiliriz ?



























Önce bildiğimiz tüm diğer kitaplardan farklı bir kitap olan Kur'an'ı tanıyalım:

İnsanlığa rahmet olarak gelmiş olan hidayet yani doğru yol rehberi olan Kur’an’ın anlaşılması için, indiği dönemden beri kütüphaneleri dolduracak miktarda on binlerce ve belki de milyonlarca cilt eser kaleme alınmıştır. Bu eserlerin büyük bir bölümü kısaca Allah’ın muradını anlama ve keşfetme yolu diye niteleyebileceğimiz ‘’ tefsir ‘’ adı verilen eserlerdir. 
Son 30 – 40 yıl öncesine göre tefsir deyince Kur’an’ı mevcut hali ile yani Sure ve ayetlerin Kur’an’da yer alış sıraları ile açıklayan, her biri 5, 10 veya daha fazla sayıda ve hatta  30 cilt tutan eserler bilinirdi. Bu tür tefsire artık ‘’ klasik tefsir ‘’ denilmektedir. 


Bilindiği gibi yüce Kitabımız, ; 

*** Bildiğimiz ve örneklerini gördüğümüz diğer kitaplara benzemez. Belirli bir konu bölüm, fasıl ve başlık gibi unsurları içermez. 

*** 22 sene 2 ay 22 gün sürede ve parça parça nazil olmuş yani Allah katından inmiştir. 

*** Bir tespite göre 212 parça halinde inmiştir. Bu günkü haline Peygamber’imiz tarafından Allah’tan gelen vahiyle yapılan düzenleme sonucu ulaşmıştır. Yani Sure ve Ayetlerin iniş sırası başka, Kur’an’da yer alış sıraları başkadır. 

*** Konuların yer almasında dağınık bir görüntü vardır. Bildiğimiz alıştığımız anlamda bir sistem yoktur. Kur’an ele aldığı konuları tüm detayları ile incelediği halde, bir konuya ilişkin bütün hükümler bir arada olmadığı ve tüm Kur’an’a dağıldığı için klasik tefsir yöntemi, Kur’an’ın anlaşılmasında ve gereğince değerlendirilmesinde yetersiz kalmaktadır.
Binlerce sayfa tutarındaki bir eseri okumak için çok geniş zamana ihtiyaç olmakta ve bu geniş zaman içinde incelenip değerlendirilirken anlam bütünlüğünü yakalamak ve sürdürmek çok zor olmaktadır. 

Bir eser kendi özelliklerini dikkate alınarak incelenir ve değerlendirilirse, o eserden amaçlanan sonuca ulaşmak ve daha gerçek doğru bir şekilde değerlendirmek mümkün olmaktadır. 

İşte Kur’an’ı yukarıda belirttiğimiz özelliklerine göre değerlendirebilmek için ‘’ KONULU TEFSİR ‘’ metodu daha uygun olmaktadır. 

Bu tür tefsir metodunda bir konu ile ilgili tüm mesajları içeren ayetler bir sistem içinde bir kitapta yer almaktadır. Sonuçta da ele alınan konuya ilişkin bütün ayetler bir arda görülmekte daha genel ve gerçekçi bir değerlendirme mümkün olmaktadır. 

Konulu tefsirler teorik olarak çok yararlıdır, fakat pratikte ilgilendiğimiz konu hakkındaki  tüm ayetleri içeren eseri istediğimiz veya gerektiği anda bulup incelemek çok zordur. Çünkü bunlar farklı zamanlarda, farklı yayın evleri tarafından yayınlanmış eserlerdir. Bunlara kolayca ve kısa zaman içinde ulaşmak zor ve bazı hallerde de olanaksızdır. 

Bu durumda son daha önceleri örnekleri az olan fakat son 25 - 30 yıldır  gündeme gelen bir ağılıklı ve öncelikli bir yer edinen;

'' KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ ALFABETİK KONU DİZİMİ  -- Sözlük ''  ( Fihrist ) 

Şeklinde  tanımlanabilinecek  eserler  öne çıkmaya başlamıştır

Kur'an'la yoğun olarak ilgilenip inceleme ve araştırmaya başladığım son 35  senede, yaklaşık 400 eserden oluşan KUR'AN KAYNAK ESERLERİ kitaplığımda, bu süre zarfında yayınlanan 3 eser belirledim ve  kitaplığıma kattım:

Bunlar;

KONULARINA  GÖRE DÜZENLENMİŞ  KUR'AN  FİHRİSTLERİ     ( KONU DİZİMİ SÖZLÜKLERİ  )
---  Listedeki 1. sıradaki kitap  çok kapsamlıdır. Hem fihrist halinde konu başlıklarını, hem de  ilgili ayetlerin meallerini ve kısa tefsirlerini içermektedir. Çok faydalı  bir esedir... Ayrıca kendisi bir fihrist  niteliğindeki 1264 sayfa hacmindeki bu eserin  özet başlıklar halinde özeti yani fihristi kitabın sonunda 143 sayfa toplamında aranan bilgiye kolay ulaşmak amacıyla eklenmiştir. Birinci hamur lüks kağıda, kaliteli baskı ve lüks ciltli haldedir.


Ben  Recep Aykan'ın eserini yaklaşık 20 sene önce edindim son 8-10 sene öncesine kadar başucu kaynak kitabı olarak yararlandım. Ama son 7-8 senedir, daha kullanışlı ve faydalı olduğu için Gazi Hoca'nın kitabından daha çok yararlanıyorum. Ama bazı hallerde  Recep Aykan'ın ayetleri özetler halinde  bir arada vere

*** KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ ALFABETİK KONU DİZİMİ  --  Nörolog Prof. Dr.   Gazi Özdemir --  Büyük boy -- Lüks baskı -- 1260  sayfa

*** KELİME VE KONULARINA GÖRE ALFABETİK KUR’AN FİHRİSTİ – Recep Aykan – Pınar Yayınları – İstanbul.2002 – Büyük boy 1036 sayfa

***  *** KONULARINA GÖRE KUR’AN-ı KERİM FİHRİSTİ – Nevzat Yüksel – Muvahhid Yayınları - Trabzon – Normal boy 416 sayfa


---  2. sırada  sıradaki kitap konusunda oldukça başarılı ve faydalı. Hangi konuyu ararsanız, kaç yönlü olursa olsun tüm ilgili ayetlere özet olarak ulaşıyor ve topluca bir arada görebiliyorsunuz.



Şimdi fotoğraflar ile bu iki eseri   tanıtıyorum:




Yukarıda Recep Aykan'ın fihristindeki bir örnek konunun başlangıç sayfasını görüyorsununuz: İLİM

Önce ilim kelimesinin geçtiği tüm ayetlerin adresleri topluca listeleniyor, sonrada bu ayetler alfabetik sırayla ve Kur'an'daki sure ve ayet sıra numarasını içeren adresleri ve meallerdeki konuya ilişkin mesaj özetleri ile veriliyor.

Gazi Özdemir'in fihristinde ise  meallerdeki konuya ilişkin mesajların özetleri değil,  ilgili ayetlerin tamamının Kur'an'daki yerlerinin sure isimler ve ayetlerin sıra numaraları içeren liste başlangıç listeleniyor ve sonra bu ayetlerin  tamamının mealleri veriliyor.

Şimdi anlattıklarımın iyi anlaşılabilmesi için örnek sayfaların fotoğraflarını aşağıda veriyorum;


















FOTOĞRAFLARI TABİİ Kİ BÜYÜTEREK İZLEYECEKSİNİZ !...

Şimdi, OKU ! -- KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ ALFABETİK KONU DİZİMİ -- Sözlük adındaki eserin yazarı Prof. Dr. GAZİ ÖZDEMİR hakkında bilgi vereyim:

İlahiyatçı değil, bir pozitif bilim dalının (TIP) NÖROLOJİ  alanında akademisyen hocasıdır. Bu dalda ülkemiz çapında çalışmalar yapmış olup eserleri vardır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  Tıp Fakültesinde uzun yıllar çalışmış ve emekli olmuştur.


Arap asıllı ve ana dili Arapça olu Hatay 1945 doğumludur. Kur'an'a öğrencilik yıllarından itibaren geniş ilgi duymuş araştırma ve incelemeler yapmıştır. Kur'an ile ilgili 9 eseri yayınlanmıştır. Bunlardan 6 tanesinin ve Hoca'mızın  fotoğrafı:



















Kur'an'a bir ilahiyatçı değil bir bilim adamı gözüyle ve titizliği ile yaklaştığı için Kur'an ve mesajları konusunda çok ilginçve farklı görüşleri ve tesbitleri vardır. Ben 75 yaşındayım ve son 35 yılımdaki sevdam Kur'an olduğu için bu güne kadar incelediğim Kur'an kaynaklı 400 civarındaki kaynak eserlerden en çok ilgi ve dikkate değer bulduğum Gazi Hoca'nın kitaplarıdır.

Bu değerli insan, Kur'an'ın ve dinin  tebliği ve eğitimin ücretsiz yapılması konusundaki Kur'an emrini esas alarak, mesleki çalışmaları yanında tüm ömrünü adadığı Kur'an hakkındaki  kitaplarının gelirini , bir trafik kazasında ölen eşi Prof. Dr. Necla Özdemir adına  yine akademisyen olan çocukları ile birlikte kurduğu Maddi durumu zayıf tıp öğrencilerine yardım ve destek amaçlı NÖVAK VAKFINA bağışlamaktadır.  Kitaplarınnın her bir uzun seneler çalışmalarının ürünüdür.

Resimde bu yazımda söz ettiğim OKU isimli kitapla beraber  çok değerli bir eser olan  SON DAVET KUR'AN isimli meali  ve diğer eserleri vardır.  Bu Hoca' nın eserleri beni son 15 yılımdaki Kur'an yolculuğumun en önemli kaynaklarıdır.

Kur'an konusuna yönelmek ve doğru bilgi ve yorumlara ulaşmak isteyenlere  SON DAVET KUR'AN isimli meali ve  OKU ! isimli  Fihristi tavsiye ederim. Her iki kitap toplam ciltli 2100 sayfa civarındadır. Kitapların son fiyatlarını bilmiyorum ama, Mealin 60 - 70 Tl, Fihristin ise 80 - 100 TL civarında olacağını tahmin ediyorum. Kitapları tüm büyük kitabevlerinde bulabilirsiniz ama ben  ödeyeceğiniz ücretin tamamının da bir hayır işine dönüşebilmesi bakımından vakfın aşağıda vereceğim adresinden talep edilmesini öneriyorum:

https://novak.org.tr/index.asp?hpr=1

SON DAVET KUR'AN  isimli meal kısa tefsirlidir,  büyük boy 900 sayfa