Son zamanlarda yazılı ve görsel medyamızda bir haber dolaşıp, tartışılıp duruyor. İnsanı 150 yıl yaşatacak bir ilaç bulunmuş. Hata bu konuda kitalar bile yazılmış. Yazımın başına bu kitaplardan birini kapağının resmini koydum.
Bu konu neden ilgi görmüş olabilir dersiniz. ? İnsanlar, daha doğrusu gençler ve orta yaşlarda olanların ilgisini her daim çekiyor. Çok yaşamak, uzun yaşamak çok kişinin hayali. Hatta bir kaç senede bir '' Ölümsüzlük iksiri bulundu '' sevimli yalanı medya tarafından uyduruk bir haberle ortaya atılır. İnsanlar da -- tam inanmasalar dahi -- bir süre hayal kurar, oyalanırlar ve konu kapanır.
İnsanlar genelde uzun süre yaşamak, hayattan kopmamak isterler. Çünkü normal olarak ileri zamanlara yayılmış, istekleri, planları, hayalleri vardır. Ve bunlarda bir türlü bitmek bilmez...
Çünkü insan nefsi daima dipdiridir ve ayaktadır. Genç ve orta yaşlarda olanlar ise Kur'an'da Allah'ın '' düşkünlük '' olarak isimlendirdiği yaşlılığı yani ihtiyarlığı, etrafında örneklerini görse de kendilerine yakıştırmaz. Bir zaman sonra kapılarına gelecek yaşlılık sanki hiç onlara gelmeyecekmiş gibi düşünürler, yani isterler.
Ama,yaşlılık, düşkünlük Allah'ın tabii bir fizik kanunu olarak onlara da gelecektir. Daha önceleri koşarak indikleri, hızla bir çırpıda tırmandıkları merdivenler onların artık büyük problemi olacaktır. Yer çekimi kanununu bünyelerinde hissetmeye başlayacaklar, artık koşamayacakları gibi adım mesafeleri daralacak, yürürken adımlarında ayakları artık yeterince yukarı kalkamadığı için bazen yürüdükleri zeminde bir kaç santim yüksekliğinde küçük, taş, çıkıntı engellere ayakları takılacak ve belki de arada sırada düşmeye başlayacaklardır.
Tüm bedenlerindeki, kaslar artık kısa süre fiziki harekette isyan bayrağını çekecek hale gelmiştir. Sonra , vücuttaki tüm uzuvlarda, da bazen küçük bazen da büyük aksaklıklar yani rahatsızlıklar görülmeye başlayacaktır,
Tansiyon, romatizma, kalp, damar, sindirim sistemleri problemleri, kendisini ziyaret için arka arkaya sıraya gireceklerdir.
Allah'ın programında her canlı ve cansız varlık için bir ortalama ömür vardır. Bu ömür bazen kısa süre uzayabileceği gibi, bazen da kısa veya uzunca bir süre kısalabilir. Çünkü tüm uzuvların çalışma süresi belirlidir. Bu sürelerin fazlaca aşılması istisnai olacaktır. Normal değildir.
Düşkünlük 60' lı ve 70'li yaşlarda başlar, 80 ve 90. yaşlarda zirvesini bulur. Beyin hücreleri de düşkünlük kervanına katılırsa bunama başlıyor, insanın yaşantısı başkasına ve hatta kendisine bir yük olma özelliğine ulaşıyor. Yaşamanın artık tadı tuzu kalmıyor..
Benim yaşım 70'i aştı. Yakın akrabalarımdan birisi 90'lı yaşlar başlangıcında, diğeri de 85 yaşında. Onların durumlarını görünce, Allah'ın uygun gördüğü düşkünlük süresini bana da yaşatması ve kendime ve yakınlarıma yük olmadan beni yanına alması için dua etmeye başladım.
Hele 90 yaşlarından itibaren yaşamaya devam etmenin insan kendisine zulüm haline geldiğine şahit olduktan sonra Allah'ın herkese hayırlı yaşlılık ve ebediyete yolculuk nasip etmesini diliyorum...