SALİH AMEL deyimi Kur'an'da -- 91 defa -- geçiyor. Nedir Salih Amel ?
Kur'an'da tam 91 yerde '' salih ameller '' söylemi geçiyor. Bu çok tekrarı ile de dikkati çekerek, önemi vurgulanıyor. Bu yazımda salih amel ne demektir ve salih ameller hangileridir sorularının cevabını bulmaya çalışacağız.
Önce Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları'ndan Dini Kavramlar Sözlüğü'nden bu söylemi oluşturan iki kelimenin Kur'an Literatüründeki anlamlarına bakalım:
SALİH kelimesi, '' iyi, elverişli, yararlı yani dürüst güzel ahlaklı anlamlarına gelmektedir. Kur'an'da ' amelin ' ve insanın sıfatı olarak kullanılmıştır. ''
AMEL kelimesi ise; '' davranış, hareket, iş, çaba, emek, çalışma ve eylem anlamlarını içermekte. Din dilinde niyet ve iradeye bağlı olarak yapılan dünya ve ahirette ceza ve ödül konusu olan ( günah, sevap ) iş davranış ve bilinçli yapılan fiile denir. Her amel fiildir ama, her fiil amel değildir.
Kur'an'da ve İslami literatürde amel kavramı, iyi ve sevap olan eylemler ve davranışlar için kullanılır.
Şimdi gelelim '' SALİH AMEL '' söylemine: Bunun açıklamasını Osmangazi Üniversitesi, Nöroloji Bilim Dalında Görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Özdemir Hoca'nın '' İSLAMIN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL '' isimli eserinden alıyorum:
'' İmanı pekiştirecek ve ve imanın pratik uygulamaları demek olan Salih ameller, Kur'an'da serpiştirilmiş bilgiler halinde olan muhkem ( kesin ) hükümlere uygun olumlu işler ve mümin oluşu sağlayacak ahlaksal davranışlar demektir. İşte bu nedenle Salih amellerin gerçekleşmesi için, Kur'an ayetlerinin Muhkem - Müteşabih ayrımını ve muhkem yani kesin hükümlerini çok iyi bilmek, anlamak, kişiliğe benimsetmek ve bunlara uygun yaşamak gerekir ''
Başlığımızda ve yukarıda vurguladığımız gibi '' Salih ameller '' söylemi Kur'an'da tam 91 yerde yerde geçmektedir. Bunun 52 sinde '' İman edenler ve salih ameller işleyenler '' şeklindedir.
@@ '' İman edip, salih ameller işleyenlere gelince, işte onlar cennetliklerdir '' ( Bakara/ 82 ) örneğinde olduğu gibi.
Bu ayetlerin 34 ünde iman edip salih ameller işleyenlere '' Altlarından ırmaklar akan Cennetlere konulmak '' ödülü olduğu bildirilmektedir:
@@ '' İman edip, salih ameller işleyenlere ise müjdele ! Kendileri için altından ırmaklar akan cennetler var;....... '' ( Bakara / 25 )
Diğer ayetlerde de '' ödül '' olarak başka vaadlerde bulunulmaktadır.
@@ '' Erkek veya kadın, her kim mümin olarak salih amel işlerse, biz ona mutlaka güzel bir hayat yaşatırız. Onların ödüllerini de yaptıklarının çok güzeli ile veririz '' ( Nahl / 97 )
@@ '' İman edip, salih amel işleyenlerin ve Rableri tarafından bir gerçek olarak Muhammed'e indirilen Kitaba inananların kötülüklerini Allah örter ve durumlarını düzeltir '' ( Muhammed / 2 )
@@ '' Allah, iman edip, salih amel işleyenlerin tevbesini kabul eder, onlara lütfundan daha fazlasını verir........ '' ( Şûrâ / 26 )
@@ '' Yoksa Biz, iman edip salih amel işleyenleri yeryüzünde bozgunculuk yapanlar gibi mi tutacağız ? Yahut da Allah'tan korkanları, yoldan sapan günahkarlar gibi mi sayacağız ? '' ( Sâd/ 28 )
Örneklerinde olduğu gibi...