Şeriat kelimesi Arapça'dır, '' şartlar kurallar '' anlamındadır. Genelde de insanlar arasındaki ilişkilerin yönetimi için düzenlenen hukuk kurallarını ifade eden bir kelimedir. İnsanların gelişim sürecinde, vahiy kitaplarının inmesi döneminde, genelde insanlar arası ilişkiler bugünkü modern dünya yaşamına kıyasla pek gelişmemiş olduğu yani insanların ve, toplumların yönetiminde sistematik gelişmiş bir düzen kurulamadığı için, Allah vahiy kitaplarında insanlara bu konuda yardım ve önderlik etmiş, din bilgileri ve kuralları yanında bir arada yaşamanın o günkü yaşam koşullarına uygun bazı kurallar getirmiştir.
Zamanla insanlık gelişen ve değişen yaşam şartlarına göre hukuk kurallarını oluşturmuşlardır. Yüce yaratıcı, kendi vahiy kitaplarındaki '' temel ahlak kuralları çerçevesinde '' kalmak şartıyla, insanların kendi ilişkilerini kendilerinin düzenlemelerine karşı çıkmamış ve hatta teşvik etmiştir.
Ülkemiz Cumhuriyetten önceki dönemde, hukuk kuralları şeriat yani din kuralları esaslı idi. Cumhuriyetin ilanından sonra TBMM yani Büyük Millet Meclisimizce kabul edilen kanunlarla hukuk sistemimiz şeriat esaslı olmaktan çıkarılmış, her alanda ihtiyaca göre kanunlar çıkarılmış ve hukuk sistemimiz oluşturulmuştur..
Bugünkü durumda şerait esaslı hukuk düzenin geçerli olduğu ülkelere örnek tipik ülke SUUDİ ARABİSTAN'dır...