Geleneksel İslam öğretilerinde Hadisler yani Peygamberimizin sözleri İslam Dininin Kur’an yanında temel kaynağı kabul edilmektedir. Bunun yanlışlığını 15 - 20 senedir çeşili blog sitelerinde bir çok yazımda belirtmiş, vurgulamıştım.
Şimdi bu görüşümün dayanağı bilgileri kısaca hatırlatarak söze başlayayım:
^^^^^ Kur’an Allah sözü, Hadis ise insan sözüdür. Hiç ikisi aynı değerde kabu edilebilir mi ?
^^^^^ Peygamberimiz - Kur’an’la karışmaması için - kendi sözlerinin yazılmasını yasaklamış, sağlığında bu söze uyulmuştur. Vefatından sonra üç halife dönminde de bu yasağa riayet edilmiştir. Ancak ölümünden 200 yıl sonra sistemli bir şekilde hadis yazımına başlanmıştır.
^^^^^ Kur’an ayetleri Allah’tan iner inmez ezberlenmiş ve yazılarak kayıt altına alınmıştır. Hadisler ise söylendiği rivayet edildiği andan çok uzun süre sonra yazılya başlanmıştır. Bir insan sözünün söylendiği andan kısa bir süre sonra başkaları tarafından bir diğerine aktarılırken oluşan iletim hataları malumdur.
^^^^^^ Kur’an 15/9 ayeti ile korunması Allah’ın garantisi altındadır. Hadislerin için ise doğruluğu için bir garanti yoktur.
^^^^^^ Hadisler ancak Kur’an’ın metnine ve ruhuna uygun olduğu ahvalde kabul edilebilir. Fakat aşağıdaki örneklerdeki gibi Kur’an hükümlerine uygun olmayan ve bazan da tamamen zıt olan sözler Kur’an’la eşdeğer bir kaynak olarak kabul edilebilir mi ?
^^^^^^ Peygamberimiz Kur’an’ın kendisine inmeğe başladığı yani Peygamberlik görevi verildiği andan itibaren yaklaşık olarak 22 seneden biraz fazla süre yaşamıştır.Ortada yaklaşık iki milyon hadis dolaşmaktadır. Bu süre zarfında uyumadan günün her an ve dakikası bir hadis lütfetse bu kadar hadisin oluşması fiilen mümkün değildir.
Aşağıdaki örneklerdeki gibi ‘’ uydurma ‘’ olduğu kesin olan binlerce hadis ne yazık ki bu güne kadar en ciddi yazar ve düşünürlerin ve hatta Diyanet İşleri Başkanlığımızın kitaplarında bulunmaktadır. Bırakalım binleri onbinleri, hadis olduğu rivayet edilen bir tek sözün dahi yanlışlığı kesin olsa tüm hadis rivayetlerini reddetmeğe sebeptir.
Şii hadis literatüründe '' Aile fertlerimi seviniz, sayınız '' içeriğinde 250 bin hadis bulunmaktadır ki tamamı uydurmadır. Peygamberimiz gibi ulu bir kişilik '' benim aile fertlerimi seviniz sayınız '' kapsamında sözler söylemez.
Aşağıdaki uydurma hadisler, güvenilir hadis yazarları eserlerinden alınmıştır. Bir de güvenilir olmayan hadis riveyetçilerininin derlediği sözleri düşünün.
Yani kısacası, Din Allah’ındır. Kur’an dinin tek kaynağıdır.
KUR’AN: ‘’ Dinde zorlama yoktur. ‘’ ( 2/256 )
HADİS: ‘’ Dinini değiştireni öldürün ‘’ ( Nesei 7-8/14, Buhari 12/1883 )
KUR’AN: ‘’ Doğrusu hiçbir günahkar bir başkasının günah yükünü yüklenmez. ‘’ ( 53/18 )
HADİS: ‘’ Ölü ailesnin kendisi için ağlamasından dolayı azaba uğratılır. ( Buhari – K Cemiz 32-33-34 )
KUR’AN: ‘’ Ben, sizden erkek olsun, kadın olsun hiçbir çalışanın ürettiğini boşa çıkarmayacağım. Hepiniz birbirinizdensiniz. ‘’ ( 3/195 )
HADİS: ‘’ Kadınlar arasında iyi kadın, yüz tane karga arasında alaca karga bir gibidir. ‘’ ( Buhari 9/1391 )
KUR’AN: ‘’ Gerçekten Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışında kalanı ise dilediğini bağışlar. ‘’ ( 4/48 )
HADİS: ‘’ Cehennemde en şidetli azaba uğratılacak kişiler ressamlardır. ‘’ ( Buhari-Tesavir, 89 )
KUR’AN: ‘’ De ki; ‘ Allah’ın kulları için çıkardığı süsü ve temiz rızıkları kim haram etmiş ? ‘ De ki; ‘Bunlar dünya hayatında iman edenler için, kıyamet günün de ise yalnızca onlarındır. Bilen bir topluluk için biz ayetler böyle detaylı anlaatırız. ‘’ ( 7/32 )
HADİS: ‘’ Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine ise haramdır. ‘’ ( müslim 2 /16 )
KUR’AN: ‘’ Bundan sonra yeri yumurta biçimine soktu. ‘’ ( 42/11 )
HADİS: ‘’ Dünya balığın üzerindedir. Balık başını sallayınca dünyada depremler olur. ‘’ ( ibni Kesir Tefsiri 2/29 / 68/1’in açıklamaları )
KUR’AN: ‘’.... O’ nun benzeri gibi hiçbir şey yoktur. ‘’ ( 42/11 )
HADİS: Allah ahirette peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir. ‘’ ( Müsli – İman 302, Buhari 97/24, 10/29, Hanbel 3/1 )
NOT: Hadis örnekleri Ozan Yayıncılık tarafından yayınlanan ‘’UYDURULAN DİN VE KUR’AN’DAKİ DİN '' adlı eserinden alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder