14 Şubat 2018 Çarşamba

GÜNÜMÜZÜN CARİYELERİ !...



Cariye kelimesi sözlüklerde;
- Eski dönemlerde savaşta düşmanlardan esir edilen kadın köle – hizmetçi – ve
- Genç ve iyi hizmet eden kadın, olarak tanımlanmaktadır.

Tarihin eski çağlardan beri yeryüzünde mevcut ve yaygın olan kölelik, İslamın öngördüğü ve teşvik ettiği bir durum değildir. Bilakis, Kur’an, İslam Dininin indiği dönemde sosyal bir gerçeklik olan bu olguyu kademe kademe tasfiye etmeyi planlamış, bu arada, kölelerin durumlarını iyileştirmeyi sağlayacak ön tedbirleri almış ve alt yapıyı kurmaya öncelik vermiştir.
Köleliğin ıslah ve zamanla tasfiyesi amacıyla Kur’an’da ve İslam’da, kölelerin eğitilmesi, hürriyete hazırlanarak faydalı bir kimse haline getirilmesi ve hür kılınması konusunda teşvik ve tedbirler getirilmiştir. Sürekli olarak ve çeşitli sebeplerle köle azat edilmesi tavsiye edilmiş, hatta keffaretlerde ( günahları kaldırma ) kusura karşılık bir ceza ve zorunluluk haline getirilmiştir.

Kölelik Kur’an’da yasaklanmamıştır. Çünkü kölelik insanlığın başlangıcından beri var olmuştur. Modern zamanlar denen günümüzde kölelik, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve bunun paralelindeki Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve bu sözleşmeye imza koyan memleketlerin konu ili ilgili olarak çıkardaki kanunlarla yasaklanmıştır. Ama bu yasak fiilen uygulanabilmiş midir. Kölelik bu devirde de fiilen vardır. En azından ülkemiz örneğinde, tek bir kişinin dahi bir aylık karnını doyurmaya yetmeyecek tutar olan asgari ücretle çalışanlar, bir tür zamane kölesi değil midirler?

Kur’an’daki köleler ile ilgili hükümlere örnekler: - Ayet mealleri özetleri ile –
*** Kölelere iyilik etmek: ( 4/36 ) ( 16/71 )
*** Köle kurtarmak için fidye vermek: ( 2/177 )
*** Öldürülen mümine karşı köle azat etmek: ( 4/92 )

Kölelik olgusunun bir uzantısı olan cariyelik, yani kadın kölelik de Kur’an’da yasaklanmamıştır ve kademeli olarak ortadan kaldırılması için tedbirler öngörülmüştür.
İşte konu ile ilgi bazı ayet özetleri:
*** Cariye ile evlenmek veya onları evlendirmek: ( 4/25 ) ( 2/221 ) ( 24/32 )
*** Cariyelerinizi fuhşa zorlamayın: ( 24/33 )
*** Zina eden cariyelerin cezası: ( 4/25 )

Akla hemen ‘’ cariyelik Kur’an’da neden  yasaklanmamıştır sorusu gelebilir
Kur’an olaylara pratik olarak yaklaşır. İnsanı tasarlayıp yaratan ve ona nefis denen duyguyu veren Allah, ölü doğacak ve uygulanamayacak yasakları koymaz. Çünkü bazı şeyleri yasaklamakla fiilen yok etmek mümkün olmaz.
Evet, zamanımızda cariyelik diye bir kelime ve kavram yok.
Ama uygulamada fiilen var.
Şöyle ki;

- Zamanımızda hukuken kadına hiçbir hak doğurmayan ‘’ imam nikahı ile evlilik ‘’
- ‘’ Metreslik ‘’
- ‘’ Hayat kadınlığı ‘’ olguları
- ‘’ Hiç nikahsız beraberlikler ’’, birer cariyelik uygulamaları değil midir ?

Ve bu tür uygulamaların çoğunda kadınların isteyerek ve istemeyerek de olsa kabullenmeleri söz konusu oluyorsa cariyelik engellenebilir ve yok edilebilir mi ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder