2 Ocak 2018 Salı

Bir gün gelecek sigara '' uyuşturucu madde '' işlemine tabi tutulacaktır !...


Yazımın başlığını okuyunca sigara tiryakileri bana çok kızacaklar !...

Bana ‘’ Eee sende çok oluyorsun '' diyecekler. 
‘’ - Anlaşılıyor ki, tiryaki değilsin. Bekara karı boşamak kolay olduğu gibi, sen de anlamadan konuya yaklaşıyorsun, dışardan gazel okuyorsun ‘’ diye düşünecekler.

Değerli dostlarım. 18-34 yaşlarımın arasında sigara tiryakisi idim. Hem de günde iki paket sigara tüketirken sigarayı bıraktım. Ayrıca yine yaşamımın bu döneminde altı ay kadar bir süre alkole bağımlı oldum. Ve onu da bıraktım. Yani tiryakilik, bağımlılık nedir, biliyorum.
Şapkayı çıkaralım, önümüze koyalım. Tarafsız olmaya çalışarak bir düşünelim:

Sigara bağımlılık yapan zehirli bir madde midir?

Evet, uyarıcı etkisi olan Nikotin adlı zehiri içeren bir maddedir.

Ayrıca nikotinden başka, 3890 çeşit katran v.s. zararlı ve zehirli maddeleri içeren bir üründür. 

Tüm uyarıcı ve uyuşturucu etkisi olan zehirler bağımlılık yapar. Sigara da bunlardan biridir. Başlamak kolay, terk etmek zordur. Yüz tiryakiden ancak yüzde on ila yirmisi bırakmayı başarabilmektedir. Bu oran alkolik ve uyuşturucu müptelalarında ancak yüzde beştir.

Sigaranın dumanına ve zehirine insan vücudunun ihtiyacı var mıdır.?

Bu komik soruya verilecek cevap bellidir.

Sigaranın bir besin değeri yoktur. Bu sebepten insan vücudunun da bir ihtiyacı yoktur. 

Tamamen fiziki ve psikolojik bir alışkanlık ve bağımlılıktır.









Son bir soru daha soralım:

Sigara zararlı mıdır?

Bu soruya bağımlılar yani tiryakiler de hemen cevabı yapıştıracaklardır

Tabii ki zararlı, hem de çok zararlıdır.

Zararlarını herkes biliyor ama yine bir hatırlayalım:

Solunum yollarına ve ciğerler tamamen katranla kapanır, bronşlar dolar. Sonunda nefes darlığı ve akciğer kanseri riski çok yükselir.

Kalp damar sistemini felç eder. Kalp, beyin, kol bacak damarları tıkanır. Kalp ve beyin krizi kol ve bacak kaybetme riski yükselir. Hastanelerin Kardiyoloji servislerine düşen hastalara ilk sorulan soru, sigara tiryakisi olup olmadığıdır. Buralarda sigara tiryakilerine ‘’ umutsuz vaka ‘’ gözüyle bakılır.

Diğer önemli bir zararı sindirim sisteminedir. Gastrit ve ülserin birincil sebebidir.

Sinir sistemine olan tahribatını da unutmayalım: Vücut otomatik olarak ölen hücreleri yeniler. Vücudumuzda yenilenmeyen hücreler, sinir ve beyin hücreleridir. Her içilen sigara ile sinir ve beyin hücreler törpülenir, yok olur. 

** Ayrıca cinsellik doğrudan sinir sistemi ile ilgilidir. İktidarsızlık ve kısırlığa bir sebepte, sigara uyuşturucu alkol gibi zehirlerdir.

Şimdi gelelim sonuca:

Alkol ve uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapan, ve sayılamayacak kadar zararı olan sigaranın işlev olarak diğer uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden hiçbir farkı yoktur. Bunların bağımlılarının da, çok tabii hakkı imiş gibi, toplum içinde kullanmalarının ve başkalarının temiz havalarını kirletmesinin sakıncaları tüm medeni ülkeler gibi yurdumuzda da fark edilmiş ve yasal önlemler alınmıştır. Ve sigara yasağı ve sınırlamaları konusunda tüm dünyaya örnek olacak başarılar elde edilmiştir.

ABD, Avrupa ülkelerinin bazıları ile ülkemizde sigara tiryakileri 3. Sınıf vatandaş muamelesi görmeye başlamış ve istenmeyen insan haline gelmiştir. Yine bu ülkelerde bazı iş yerlerinde sigara tiryakisi olanlar işe alınmamaktadır.

Tahmin ediyorum ki artık uzun olmayacak bir zaman sonra, batı ülkelerinde ve bizde sigara tiryakileri toplum içinde uyuşturucu ve uyarıcı zehir müptelası muamelesi göreceklerdir.

Aslında da sigaranın bu tür maddelerden hiçbir farkı yoktur.

Ve aklın yolu birdir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder