Evet, Kur’an bildiğimiz, gördüğümüz tüm diğer tüm kitaplardan farklı bir kitaptır. Ele aldığı konularla ilgili başlıklar ve vahiy yani iniş sürecinde bölümleme yoktur. Bir sure ve hatta bir ayet içinde farklı konular ele alınır, farklı mesajlar verilir. Hemen başka bir konuya geçilir. Çünkü, Kur’an tam 22 sene 2 ay 22 günlük oldukça uzun bir zaman içinde parça parça inmiştir. Ayetler ilk Müslümanlar tarafından hemen ezberlenmiş, kağıt ve bildiğimiz şekli ile bir kalemin olmadığı zaman sürecinde ilkel malzemeler ve ilkel gereçlerle yazılarak kayda alınmıştır. İndiği toplumun yüzde beşi dahi okuma yazma bilmemektedir. Buna rağmen, inen ilk ayetin ilk kelimesi OKU ! dur. .
Kur’an tanıdığımız, bildiğimiz tüm diğer kitaplara neden benzemez? Yukarıda belirttiğim gibi ele aldığı konular çok canlı, çok renkli, çok detaylı olarak ele alır fakat derli toplu bir arada ve sistemli bir anlatım değildir bu anlatım şekli yaklaşık 600 sayfa hacmindeki Kur’an’ın bütününe dağılmış bir şekildedir.
Evet, Kur’an ele aldığı bir konuyu, tüm yönleri ve detayları ile ele alarak işler. Her konunun tüm detayları tüm Kur'an'a dağılmıştır.
Bu durumda ne yapmak gerekir?
O konu ile ilgili tüm ayetleri bir araya getirip görmek, okumak ve değerlendirme yapmak gerekir ki, Kur’an’ın o konu hakkındaki tüm hükmünü öğrenebilelim.
Yani arkadaşlar, Kur’an herhangi bir mealini sıradan, tekrar tekrar okusak dahi verimli bir sonuç alamayız. Çok zaman kaybederiz..
Bir konu hakkındaki tüm ayetleri bir arada yazlı olarak görmek için önümüze koyup incelemek çok emek gerektirir, Sıradan bir Kur’an okuyucusunu çok aşar. Kur’an’da muhkem hükümlü ayetlerin toplam sayısı 900’ e yakındır ( 888 ) Bu ayetlerdeki tekrarlar dikkate alındığında Kur’an’da muhkem hüküm içeren 400 civarında farklı konunun ele alındığı bilim ve Kur’an adamı Pof.Dr. Gazi Özdemir tarafından ‘’ İSLAM’IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL KUR’AN’DAKİ BÜTÜN MUHKEM / KESİN HÜKÜMLERDİR ‘’ isimli eserinde belirlenmişti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder