7 Şubat 2021 Pazar

KUANTUM ve EVREN konularında önemli kaynak eser : KOZMOS'TAN KUANTUM'A


KOZMOS, EVREN anlamı içeren bir kelime ve bilim dalı. Cisimlerin bölünemeyen en küçük  parçasına atom denildiğini biliyoruz. 1900' lü yılların başında atomda çok özel yöntemlerle bölünmüş ve onun içinde neler olduğu araştırılmaya başlanmış. Atoma kadar konuları inceleyen bilime FİZİK, atomun içindeki parçaları konu alan bilime de, Atom altı parçacıklar fiziği, kısaca PARÇACIKLARI FİZİĞİ adı verilmiş.  İşte bu parçacık fiziğini inceleyen, onun geniş kapsamda insan ve doğayı etkileyen  bilim alanına da  KUANTUM  denilmiş.

Kuantum konusu benim son 15 - 20 yılımda temel ilgi alanım olan KUR'AN  mesajları  konusundan sonra en çok ilgi duyduğum ikinci alan oldu. Konuya ilişkin bir çok bir çok eser inceledim. Ama tanımakta, anlamakta tatmin edici bir sonuca ulaşamadın.  Son bir yıl içinde  konuyla ilişkin  EZOTERİZMİN BİLİMSEL İSPATI KUANTUM, PARÇACIK FİZİĞİ,  HİGGS BOZONU isimli kitapları buldum, inceledim.

O kadar karmaşık ve geniş bir konu ki, içine girdikçe bilinecek öğrenilecek çok konu var. atomun içinde çekirdek var, çekirdek proton , nötron ve elektrondan oluşuyor. işte bu 3 temel  maddenin içinden binlerce milyonlarca küçük alt  parçacıklar çıkıyor. Bunların da birbirileri ile, birer, ikişer, üçer gruplaşarak şeklinde ilişkileri söz konusu. Yani konunun içine bir girdim, çıkamıyorum . Tabii  yaşlılık dönemimde ( 76 )  oluşumum ve öğrenmekte güçlük çekmemin de rolü var. Bu konunun içine giren bilim adamlarının dahi sonuca varamadıklarını öğrendim. Çok büyük yeni çarpıştırıcı cihazlarla devam etmeyi  planlamışlar.

Bu cihazlarda çok yüksek ısılarla ve çok özel şartlarla temel parçacıkları birbirleri ile çarpıştırıp oluşacak yen parçacıkları ve bu yeni parçacıkların  çarpıştırılması  ile daha yeni parçacıkları araştırıyorlar, araştıracaklar. Bu konunun çözülmesi ne işe yarayacak biliyor musunuz ? İşte en önemli örnek bir alan: Büyük patlama ortamını oluşturmuşlar, büyük patlama anı ve sonrasında  milimetreden
 çok küçük bir noktadan safha safha evrenin oluşumunu  delilleri ile belirlemişler. Yani patlama saniyesinin en küçük parçalarında neler olduğunu evrenin  oluşumunda bulunan temel parçacıkların ortama çıkıp yayıldığın belirlemişler.

Bu konuda önemli neler öğrenilecek derseniz, Günlük hayatımız içinde olan TV, radyo, bilgisayar v.b  gibi elektronik cihazların ve hastanelerdeki çok büyük faydaları olan MR gibi çekim cihazların temelinin bu parçacık fiziği olduğunu göreceksiniz.

İşte atomun temel yapısını gösteren resim:


 

Vee  işte  Cern'deki en büyük çapıştırıcı cihaz:  
















Bu cihazın bulunduğu labaratuvar 100 metre yeri altında ve uzunluğu 28 kilometre tünel içinde.

Şimdi gelelim yazımın konusu kitaba:

Kitap DORLİON YAYINLARI'nda 2018 yılında yayınlanmış Yazarı: Mak. Yük. Müh. H. YALÇIN İNAN  --- KOZMOS'TAN KUANTUM'A  10 üzeri eksi  43. Saniyeden Bugün'e -- 470 sayfa

Kitabın anlatım dili sade ve bilim dışı kişilerin anlayabileceği seviyeye yakın. Evreni ve parçacıkların çok geniş  çerçevede ele alıyor ve anlatıyor. 15 sene sonunda ilgi duyduğum bu konuyu -- tabii ki bilim adamı seviyesinde değil --- anlama kavramama yardımcı oluyor. Yeterli bir fikir sahibi olmamı sağlayacak.

Konunun felsefesi ve yaşama etkisini öğrenmeme  bu eseri tamamen incelememden sonra yardımcı olacağına inanıyorum. Çünkü incelemem bir ay önce başladı, en az bir daha daha devam edecek.

Kozmos ve Kuantum'la ilgilenenlere  Ö N E R İ R İ M....



1 yorum:

Artık yalnızca TURHAN ÇÖMEZİ destekleyeceğiz -- Yeni bir parti kurar ve onun Genel Başkanı olursa -- NEDEN ?

     Yazımın başlığına koyduğum mesajımın, söylemimin  gerekçesini açıklamam gerekiyor. Yaklaşık bir ay sonra 80. yaşımı dolduruyorum. Eşim ...