GÜZELLİK, BAKANIN ''BAKIŞ AÇISINDA!'' GİZLİDİR !...
Efendim, ben fotoğraf çekme ttkınıyum. Çevremdeki, gezdiğim yerlerdeki güzelliklerin fotoğraflarını çekmeyi seviyorum. Yazılarımda ve Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sayfalarımda bunları bunları sergiliyorum.
Bu vesile ile GÜZELLİK kavramı hakkındaki görüşlerimi de belirteyim:
Allah'ın yarattığı bu alemde canlı, cansız her varlık güzeldir. İnsanı da özellikle özene bezene ve çok güzel olarak yarattığını Allah Kur'an'ında ifade etmiştir.
Bazı güzellikler resimdeki ceylan gibi adeta '' BEN GÜZELİM '' diye yüksek sesle bağırır. Ona hangi ışıkla ve hangi açıyla baksanız da güzeldir. Bu gibi güzellerin dışındaki büyük çoğunlukta varlıkların en güzel göründüğü yeri ve anı, güzeli arayan bakış açısıyla arayıp bulmak gerekir. Zira güzeli değil de kusuru, çirkinliği arayan gözler güzellikleri kolay keşfedemez, göremez...
Güzellik biraz da bakan gözlerin sahibinin duyguları ile bağlantılıdır. Olumlu duygularla ve sevgi ile bakan, baktığında önce güzel tarafı görür. Genel de de güzellikleri çabuk keşfeder.
Manevi alemde de bu böyledir. Tüm güzelleri ve güzellikleri yaratana çok yakın olan, çok seven de her yaratılandaki güzellikleri, tümler gözden önce o fark eder, o görür. Hak aşıkları, Yunus Emre ve Aşık Veysel örneklerindeki gibi. Aşık Veysel bu anlattığımı şu dizelerlerle nasıl da çok duru, sade ve güzel anlatımla formülleştirmiştir:
'' GÜZELLİĞİN ON PARA ETMEZ BU BENDEKİ AŞK OLMASA
EĞLENECEK YER BULAMAN, GÖNLÜMDEKİ KÖŞK OLMASA !.. ''
Şimdi de fotoğraf sanatının en temel bilgilerini hatırlayalım:
Fotoğrafı çekilecek konu; -- alt, üst, sağ, sol olarak -- her yönden ortalanmalıdır. Çekimin yapıldığı çevre dikkate alınmalı. Resmin konusu canlı, cansız varlık veya çevre mi olduğuna göre görüntünün çerçevesi oluşturulmalıdır
Kamera ışığı arkasına almalıdır. Güneş ışığı gibi çok yüksek ışık altında resim çekilmemeli, ortam çok da az ışık almamalıdır.
Fotoğrafı çekilecek obje kameraya çok uzak olmamalı özellikle insan ve diğer canlı varlıkların fotoğrafları yakın plan olursa daha iyi sonuç verir.
Gelelim ışık ve çekim açısına; Bunlar çok iyi ayarlanmalıdır. Bu özelliği tayin etmek yeni başlayanlarda kolay olmaz, tecrübe gerekir. Fotoğraf en iyi ve güzeli gösterecek göz yani kamera açısıyla çekilmelidir. Tabii ki bu aramakla olur. Kamera yani bakış açısı tam karşıdan mı, sağ - sol - yukarı veya aşağıdan mı çekim yasa daha iyi olur, araştırıp, denenip karar verilmelidir.
Fotoğrafın çekileceği, yani deklanşöre basılacağı an da resmi çekilecek nesneler ve kamera bir kaç saniye sabit kalmalı, hareket etmemelidir. Tabii ki, konu insan veya canlı ise onların pozisyonlarını da dikkatle tasarlanmalı ve çekim anında korunmalıdır.
Şimdi de dostlar sıra, kendi kameramla çektiğim bazı fotoğrafları sunarak yazımı tamamlamaya geldi:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder