Kur'an ele aldığı konuyu çok detaylı bir şekilde anlatır. Ama buna rağmen insanlar O'na kendi kafalarından uydurdukları, özellikleri yanlış, eksik ve fazla olmasına bakılmaksızın tanımışlar ve Allah'ın bize Kur'an'da tanıttığı kişiliğinden çok uzak ve yanlış kimlik ve kişilik özelliği vererek adeta dinde en büyük günahlardan olan Şirke konu etmişlerdir. Bu husus elçilik görevi içinde böyle olmuştur.
Bu yazımda O'nun kişilik özelliklerini anlatan ayet hükümlerini özet olarak verecek ve sonraki yazım da ELÇİLİK GÖREVLERİ HAKKINDA Kur'an hükümlerini aktaracağım:
=== KİŞİLİĞİ VE KİŞİLİĞİNE VERİLEN ÖZELLİKLER ============
*** Hz. Muhammd'de beşerdir. ( İsra / 93 --- Fussilet / 6 --- Kehf / 110 )
*** Kalem / 3 : Senin için mutluluk verici bir ödül hazırlamışız.
*** Kalem / 4 : Çün Sen, üstün ve farklı bir yaratılış üzerinesin.
*** A'la / 6 : Ya Muhammed ! Biz Sana Kur'an'ı öğreteceğiz / okuyacağız ve asla unurmayacaksın.
*** A'la / 7 : Allah'ın istemediği dışındaki açığı da. gizli olanı da öğreneceksin
*** A'la / 8 : Zor olanı da Sana iyice kolaylaştıracağız.
*** Kevser / 1 : Ya Muhammed ! Biz Sana Kevser ile bolca nimet ve mutluluk dolu bir hayatı verdik, şanını yücelttik.
*** Kaf / 22 : Ya Muhammed ! '' Yemin olsun ! Kur'an'dan önce sen bu gerçek bilgiden habersizdin ( Veya unutmuştun ) İşe Biz,Kur'an ile Senin gözlerinden perdeyi kaldırdık ve gözünün keskinleşmesiyle ( ilahi gerçekleri kavrama özelliğin ile ) anlattığımız bu gerçekleri fark etmeye başladın. ''
*** İsra / 74 : Şunu da iyice bil ki, Biz Seni güçlü yaratmamış olsaydık yemin olsun, şirk koşanlara meyledip az daha onlara uyacaktın.
*** Hicr / 87 : Yemin olsun, Biz Sana kendi içinde de ikili, çifter katman halinde yedi anlam çözme yeteneği ve Kur'an'ı verdik.
*** Hakka / 40 : Bu Kur'an, özel olarak seçilmiş, kerem sahibi bir elçi aracılığı ile vahyedilip size bildirilen bir sözdür.
*** Tevbe / 128 : Gerçek şu ki, size kendi içinizden, fakat sizden Aziz ( farklı özellikleri olan ) bir elçi gelmiştir ki, size düşkünlüğü nedeni ile müminler olarak sıkıntıya uğramanız onu çok üzer. Şunu da iyi ce bilin ki, Allah çok şefkattlidir / zorlukları kolaylaştırıcı, afferdici, Rauf ve sevgisi ile merhameti oldukça bol olandır. Rahimdir.
=== Hz. MUHAMMED'in YETENENEKLERİ VE YETKİLERİ SINIRLIDIR ---
GAYBI ( Bilinmeyeni ve geleceği ) BİLMEZ. =======
*** A'raf / 188 : Ben Allah'ın uygun görmesi dışında, kendi kendime yarar sağlama, ya da zarar verme yetkisine de sahip değilim. Ayrıca gaybı ( bilinmeyen geleceği ) bilme yeteğim olsaydı, Bana dokunacak zararı için önceden tedbirlerimi alırdım.
*** En'am / 50 : Ey Peygamber Şirk koşan insanlara söyle '' Ben size Allah'ın hazineleri yanımdadır demiyorum. Gaybın ( Yaratılanların ve geleceğin gizliliklerinin ) ilmini de bilmiyorum. ''
*** BAŞKALARI İÇİN ŞEFAAT ( Yardım ) DİLEMEZ ( Mümin / 55 --- Muhammed / 19 ---
Nasr / 3 --- Tevbe / 80 )
*** Hz: MUHAMMED ÜMMİ GRUPTANDI : Kültür bakımından içinde bulunduğu toplumun özelliklerine sahipti. Sıradışı bir durumu yoktu.
( A'raf / 157--- Yusuf / --- Ankebut / 48 --- Bakara / 78 --- Al-i İmran / 20 --- Cumu'a / 2 )
*** OKUMA YAZMA BİLİYORDU : ( Furkan / 5 ayetinin anlatımında anlaşılan )
*** KALBİ TEMİZLENDİ : ( İnşirah / 1 - 2 )
*** NOT: Bu yazının hazırlanmasında Nergis yayınlarından Prof.Dr. Gazi Özdemir'in OKU ! KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ ALFABETİK KONU DİZİMLİ isimli eserinden yararlanılmıştır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder