Bu sene'' Kadınlar Günü ''nde biraz farklı bir konuyu ele alacağım:
Erkeklik ve dişilik kavramları üzerinde konuşmaya, yazmaya, açıklamaya gerek yok.
Erkeklik erkekliktir, dişilik dişiliktir.
Gelelim kişilik konusuna:
Bir insanın hayat görüşü, olaylara bakışı, tepkileri, konuşması, kültürel seviyesi, kılık kıyafeti, bunlarla neyi vurgulamak istediği gibi durumları kapsar. Bunların toplamı yüzüne, jest ve mimiklerine, duruşuna yürüyüşüne, toplum içindeki davranışlarına yansır. Bunda genetik yapısının erkeklik ve dişilik hormonlarının etkisini de unutmamak gerekir.
İnsanın toplum içinde yukarıdaki etkilerin tümü altında davranışlarını denetlemeyi başarıp dengeli bir davranış göstermesi kişilikli olarak kabul edilmesini sağlar
Kadınların dişiliği ve kişiliğ tartışması son günlerde genişlemeye başladı.
Neden kaynaklandı ?
Kadınlara karşı taciz ve tecavüz olaylarının çok artmasından.
Başta kadınlar olmak üzere toplumun geneli erkekleri sorumlu tutuyor bu olaylardan.
Şöyle ki; erkekler, kadınları yalnızca dişi olarak görmemeli kişi olarak da kabul etmeliymiş.
İşte burada bir yanlışlık var.
Kadın toplum içinde nasılsa öyle görünür. Nasıl isterse öyle görünür.
Kişilik yapısı kendini ve davranışlarını denetlemeye yeterli değilse. Bilinçli veya bilinçsiz dişilik özelliği öne çıkar. Kendinini toplum içinde bu yönüyle empoze eder. Elinden de başka türlüsü gelmez.
Erkekler için de kişilik yukarıda belirttiğimiz etkilerle oluşur. Kişilik yapısı için yeterli olumlu özellikler, yoksa veya gelişmemişse, davranışlarını kontrol ve denetleme yetisi zayıflar. Hormonlar ve içgüdü etkilerini bazen kontrol edemez hale gelir.
Bunu biraz daha açıklayalım:
Kadın evi dışındaki çevrede yani toplum içinde, dekolte bir kıyafetle bulunursa, dişilik yönünü vurguluyor yani öne çıkarıyor demektir. Bu durumda erkekler beni kişilik olarak görsün demenin pek bir anlamı yoktur. Çünkü kadını vücudu silieti ve teni erkekleri, kadınların düşündüğünden fazla etkiler.
Bunu örnek bir olayla açıklayayım. Yaklaşık 10 sene kadar önce özel bir TV kanalında bir hanım spiker, o zamanın Diyanet İşleri Başkanı ile mülakat yapıyordu. İkisi birbirine uzak olmayan iki koltukta karşılıklı oturuyorlar. Başkan bey resmi görev kıyafeti ile, spiker hanım kızımız ise aşırı denebilecek bir ölçüde dekolte giyimli. Mini etekli, bacak bacak üstüne atmış. Bluz dekoltesi de fazla. Karşısında muhterem hoca efendinin sıkıntısını bunalımını anlatmak pek mümkün değil. Konuşurken gözlerini spikere dönmesi gerekiyor fakat taciz olmuş durumda nereye bakacağını, ne yapacağını bilemiyor, Adeta ecel terleri döküyordu.
İşte bu yanlış !...
Spiker hanımın bu durumu karşısındaki erkeği taciz etme kapsamına giriyor ve zor durumda bırakıyordu. Burada anlatmak istediğim kadınların evleri dışındaki çevrede yani toplum içinde dekolte yani dişilik yönünü fazla vurgulayan bir görüntüde olması erkekleri olumsuz yönde etikiliyor ve zayıf kişilikteki erkeklerin yanlış davranışlara yönelmesine sebep oluyor.
Tabii ki, bu tecavüz olayının mazur görülecek, bir tarafı yoktur. Ahlak dışıdır. Suçtur. Hanımların da kişilikli kabul edilmeleri isteğine uygun olarak davranmaları ve dış çevrede dişiliğinden ziyade kişilikli görünmek ve davranmak gereğini duymaları gerekir.
KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN !...
KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN !...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder