Her ekmek değil, köy ekmeği veya Trabzon ekmeği denilen ekşi maya, gözenekli ekmeği kurutacaksınız. Fırında değil, evde ve tabii oda sıcaklığında. En az 12 saat veya tam bir gün. İnce dilimleniş ekmek dilimlerini.
Çorba veya sulu yemeklerle de olabilir. Ben bir kaç aydır sabah kahvaltılarımda uyguluyorum. Bir gün veya bir önceki gece resimde görüldüğü gibi dilimlenmiş ekmekleri kurutmaya başlıyorum. Kaynamış süt içine az tatlandırmak için biraz pekmez ilave edip karıştırıyorum. Sonra da ekmek dilimlerini küçük parçalara bölüp süte atıyorum Bir çorba kaşığı ile beraber hemen tüketmeye başlıyorum. Çünkü ekmek dilimleri süt içinde fazla beklerse çok yumuşuyor ve kurutulmanın verdiği hoş çıtır lezzeti kayboluyor.
Bilindiği gibi taze ekmek oda sıcaklığında biraz fazla kalırsa küfleniyor. Herhangi bir sıkıntıda krizde ekmek bekletmek, stoklamak mümkün değil. Medya ortamında Küreselci rezillerin dünyayı ekonomik dar boğazdan kurtarmak bahanesiyle, korona gibi bir salgın hastalık ürettikleri ve para sistemini değiştirmek için değişim sürecinde insanları uygulamak istedikleri yeni düzene razı etmek için büyük ekonomik kriz kriz çıkarmak, kıtlık oluşturmak gibi hedeflerine de adım adım yaklaştıkları, artık toplumca da anlaşılır hale geldi. Belki söylentilerde biraz abartı olabilir ama gerçekleştiğinde insanların yaşayacağı şok ve sıkıntıların büyüklüğünü ve önemini benim gibi yaşı yetmiş aşmış, yokluk ve kıtlıkları ucundan kıyısında yaşamış kişiler daha net idrak edebilir.
Bunları ne için anlattım ?
Ortalıkta günlerdir çalkalanan büyük elektrik kesintileri söylentisi -- ola ki gerçekleşirse -- her gıdanın yanında toplumumuzun en önemli beslenme aracı olan ekmek krizi ve kıtlığı -- fırınların % 90' ı elektrikli olduğu ve doğalgaz dağıtımı da muhtemelen elektriğe bağlı olduğu için gündeme gelebilecektir.
Yaşanacak şoku, Yaşı 60'dan az olanların anlaması zor olur. Ben bu sebeple her gün azar azar ekmek kurutmayı düşünüyorum. Çok da faz stoklamak doğru olmayabilir bu elektrik kısıntısını en çok 7 - 10 gün olabileceği söylentisi var. Ayrıca kururutulmuş ekmeğin ne kadar dayanacağında da tecrübe yok...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder