6 Şubat 2020 Perşembe

Kur'an'da Namaz, RÜKU ve SECDE kelimeleri ile, SALAT ibadetinin bir bölümü olarak var !..



Son senelerde Kur'an'daki Salat kelimesin gerçek anlamı fark edilmesi ile '' KUR'AN'DA  SALAT  VAR,  NAMAZ YOK ! '' düşünce ve inanç akımı başladı. 
Bu düşünce yanlıştır.

Evet, Kur'an'daki SALAT kelimesi yakın zamana kadar  adı Farsca NAMAZ olarak tercüme edilerek  neredeyse tüm kaynaklarda bu şekilde kullanılmıştır.  Salat kelimesi anlamının ''  İçinde Allah'a dua ve ibadet eylemide bulunan, Müslümanların sosyal yardımlaşma ve dayanışma, din ve Kur'an eğitimi amacıyla  yapacakları toplantı  '' olduğunun anlaşılması  ve Kur'an'da Namaz ibadetini tam olarak ifade eden bir kelimenin bulunmaması ile  adı Farsca Namaz olarak konulan ibadete karşı bir hareket ve söylem gelişti.

Kur'an'da  adını namaz olarak bildiğimiz müstakil bir ibadet yok ama SALAT kelimesi ile ifade edilen Müslümanların, sosyal yardımlaşma, dayanışma, Allah'ı anma ve ona dua etme, Kur'an eğitimi  ( Arapça okunma eğitimi değil ) eylemlerini kapsayan toplanma eyleminin bir bölümü olarak var. 

Nasıl var ?

RÜKU ve SECDE kelimeleri ile var.

RÜKU  kelimesi Kur'an'da ;  

Bakara / 42 - 43 ----  125 
Al-i İmran / 43  
Maide / 55   
Tevbe / 112  
Hacc / 26  ---- 77   
Fetih / 29   
Mürselat / 48.     ayetlerde olmak üzere 9 defa geçiyor...

SECDE kelimesi ise;  Allah'a secde etmek anlamında;

A'raf / 206
Ra'd / 15
Nahl/ 49
İsra / 107
Meryem / 58
Hacc / 18 
Furkan / 60
Neml / 25 
Secde / 15
Sad / 24
Fussiet / 37 
Necm / 62 
İnşikak / 21
Alak / 19.    ayetlerinde  olmak üzere tam 14 defa kullanılıyor.

Namaz ibadeti hakkındada bu güne kadar  bilinen, topluma dayatılan bilgilerde ise önemli anlam kaymaları  ve yanlışlıklar var. 

*** Namaz zorunlu bir ibadet değil,

*** Namaz ibadetinde sünnet denilen ilave  bölümler Kur'an'a uygun değil,  Kur'an'da ibadet yalnızca Allah'a yapılır, Allah'ın kuralları geçerlidir. Pergamber sünneti Peygamber kuralı anlamına gelir ki bu Kur'an'a uygun değildir.

*** Namaz ibadetinde vakit ve rekat sınırlaması yok Kur'an'da. 

*** Kur'an'da Rüku ve Secde  bölümleri ile tanımlaman bu ibadet Kur'an'daki ele alınışı ile yalnızca iki rekat olarak tarif ediliyor.

*** Vakit ve  diğer özellikleri ile Kur'an'da bahsi geçen Cuma namazı Salat anlamına en yakın namaz. Yanız 2 rekat olan Cuma namazı fazladan Sünnet ilaveleri ile 16 rekat olarak kılınıyor. 

*** Ayrıca namazda okunan Kur'an ayetlerinin Türkçe anlamları ile okunması Kur'an'ın daha ruhuna uygundur.

*** Kur'an'ın önem verdiği bir konu da  bu ibadetin zaman ve rekatlarda  sayı sınırlamaları olmadan az da olsa hergün yapılması öngörürülmesidir....

Kur'an Salat'ın anlamındaki sosyal yardımlaşma ve dayanışma işlevi de muhtaç insanlara yardım  şeklindeki gerçek amacına uygun olarak değil de yalnızca Camilere, İbadethaneler ile dini eğitim kurumları inşaatına ve bakımına, giderlerine katkı şeklinde uygulanıyor. Cami civarındaki muhtaç insanlar hiç düşünülmüyor..

***  Önemli bir hususu da arz ederek bu yazımı bitiriyorum:

KUR'AN'DA İBADETİN GERÇEK  KAPSAMI  bu güne kadar bildiğimizden oldukça farklı.

Kur'anda ibadetin kapsamı ritüel ( şekilsel ) ibadetle sınırlı değil. Ayrıca İSLAM DİNİ  DE İBADET DİNİ DEĞİL, Kur'an'da  SALİH AMELLER olarak ifade edilen  İYİ DAVRANIŞLAR yani  AHLAK KURALLARINA UYGUN DAVRANIŞLAR her şeyin önünde. Bu kurallara  uymak, ve de Allah'ın yarattığı canlı cansız her yaratılmışa yardım ve destek olarak İNFAK kelimesi ile ifade ediliyor. İBADET KABUL EDİLİYOR  Ve de...... Bu kurallara uygun davranışlar ALLAH'A  BORÇ VERMEK ŞEKLİNDE çok önemseniyor....



























2 yorum:

  1. Kuranda rekat kavramı olmadığı gibi iki rekat tarifi de yok, sadece savasta kısaltma uzatma ve ayni imamla iki parti şeklinde namaz kılmadan bu çıkarım yapılıyor ki, bu da zorlama bir çıkarım. Secde olayı ise önemseniyor, iyi müslümanlar alımlarındaki secde izinden anlaşılır deniyor. Bu da şimdiki saptirik namazlar gibi bir şey değil.

    YanıtlaSil
  2. Kur'an'da namazın nasıl kılınacağının tarifi tabii ki yok. Yalnız namazın rüknları yana ana bölümlerinin isimleri farkıl yerde ve defalarca geçiyor. Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş hoca gibi bazı bazı ilahiyatçıların bu anlatlardan yalnız iki rekat olduğu hakkında görüşleri var.

    YanıtlaSil

Artık yalnızca TURHAN ÇÖMEZİ destekleyeceğiz -- Yeni bir parti kurar ve onun Genel Başkanı olursa -- NEDEN ?

     Yazımın başlığına koyduğum mesajımın, söylemimin  gerekçesini açıklamam gerekiyor. Yaklaşık bir ay sonra 80. yaşımı dolduruyorum. Eşim ...