29 Aralık 2019 Pazar

Kur'an Hakkında Bilinmeyenler, Az ve Yanlış Bilinenler ...



Kur'an hakkında bilinmeyenler, az bilinenler

Kur’an’ı tanıyor muyuz diye bir soru ile karşılaşsak hemen ‘’ Biliyoruz, tanıyoruz ‘’ diye cevap veririz. Fakat bu konudaki bazı temel bilgiler hakkında yanlış bildiklerimiz ve bilmediklerimiz vardır.

Şimdi aşağıdaki bilgileri gözden geçirelim ve hafızamızdaki bilgilerle karşılaştıralım:

*** Kur’an’da toplam 114 sureden oluşmaktadır.

*** Kur’an’ın toplam ayet sayısı 6666 olarak bilinir. Fakat bu bilgi doğru değildir. Kur’an’daki 114 surenin ayet sayılarını alt alta yazsak ve toplamını alsak karşımıza 6236 sayısı çıkacaktır. Evet, Kur’an 6236 ayetten ibarettir.

*** Kur’an Allah katından topluca ve bir defada değil parça parça inmiştir. Bu iniş süreci ( vahiy- nüzul ) Peygamberimiz 40 yaşında iken M.S 611 yılında başlamış ve tam 22 sene 2 ay 22 gün sürmüştür. Nüzul tamamlandıktan kısa bir süre sonra da peygamberimiz vefat etmiştir.

*** Elimizdeki Kur’an Allah’tan iniş sırasına göre düzenlenmemiştir. Ayet ve surelerin sıraları inişlerinden sonra yine vahiyle gelen bir yönlendirme ile Peygamberimiz tarafından tayin edilmiştir. Örnek olarak; ilk olarak inen Alak Suresi, Kur’an’da 96. sırada yer almaktadır. Kur’an’ın ilk suresi olan Fatiha ise 5. sırada vahyolunmuştur.

*** Sure uzunlukları çeşitlidir. En uzun sure, Kur’an’ın 2. sırasında yer alan Bakara Suresi olup, 286 ayetten oluşmaktadır ve Kur’an’da her biri 15 satırdan oluşan 48 sayfa hacmindedir.

En kısa sure ise, 3 ayetten oluşan bir buçuk satır hacmindeki Kevser Suresidir. ( 108.sure )

*** Ayet uzunlukları da çeşitlidir: 73. Sure ( Müzzemil ) 20. ayeti tam bir sayfa hacmindedir. Bakara Suresi 1. Ayeti, Elif, Lâm, Mim harflerinden, yani sadece 3 harften oluşmaktadır.

*** Kur’an hakkındaki eserlerde, tefsirlerde, toplam kelime ve harf sayıları konusundaki verilen bilgilerin tutarsız olduğunu ve kati bir tespit yapılamadığını gördüm. Bu bilgisayar çağında, bu önemli bir kitabın sayısal özelliklerini belirlemeyi kendime iş edindim. Mürşid 4.0 ve Muallim 1.0 CD lerinin de yardımı ile aylar süren olabildiğince titiz bir çalışma ile her surenin ve toplam Kur’an’ın kelime ve harf toplamlarını belirledim. Aldığım sonuca göre; Kur’an’da toplam 77.800 kelime ve 329.987 adet harf bulunmaktadır.


*** BESMELE bilindiği Kur’an’ın ve ayetlerinin anahtarıdır. 9. Sure ( Tövbe ) hariç, tüm surelerin başında Besmele vardır. Yani 113 sure başında Besmele vardır. Tövbe suresinin başında yoktur. 27. Sure ( Neml ) suresinin içinde, 30 ayetinde bir Besmele vardır. Yani Neml Suresinde biri başında biri de 30 ayetinde olmak üzere iki Besmele vardır. Böylece toplam Besmele sayısı da toplam ayet sayısı yani 114 adettir.

*** Besmele ilk defa Fatiha suresi ile inmiştir. Fatiha Suresi başındaki Besmele bağımsız bir ayet kabul edilmektedir. Diğer 112 surenin başındaki Besmeleler bağımsız ayet kabul edilmemektedir.

*** Kur’an’ın bir kitap halinde toparlanması için Peygamberimizin ömrü yetmemiştir. Ölümünden 6 ay sonra Hz. Ebu Bekir zamanında delillendirilerek toplanmış ve sonra Hz Osman zamanında ise çoğaltılarak önemli merkezlere birer nüsha örnek gönderilmiş ve önceki tüm yazılanların yok edilmesi sağlanmıştır.

*** Bizim ve tüm dünyadaki Müslümanların ellerindeki Kur’an’lar işte bu Hz. Osman tarafından toplanmış ve çoğaltılmış Kur’an’dır. Tek harfi değişmeden günümüze kadar gelmiştir. Korunması 15/9 ayeti ile Allah’ın koruma garantisi altındadır. ‘’ Onu biz indirdik ve koruyacak olan da biziz ‘’

*** Kur’an bildiğimiz tüm kitaplara benzemez. Ele aldığı her konuyu tüm detayları incelediği halde, bir konu ile ilgili olarak verdiği bilgiler ve mesajlar derli toplu bir arada değildir ve tüm Kur’an’a dağılmış bir vaziyettedir. Bu özelliği sebebiyle Kur’an’a ilk yaklaşanlar dağınık bir görüntü ile karşılaşmaktadırlar. Bu da konuya yüzeysel yaklaşanlara olumsuz bir imaj vermektedir.

*** Kur’an’ın anlaşılması için son 20 – 30 sene öncesine kadar en önemli kaynak, Kur’an’ı sure ve ayet sırası ile tek tek ele alarak yorumlayan KLASİK TEFSİRLER di. Geniş kapsamlı ve çok geniş hacimli bu tefsirler, Kur’an’ın yeterince anlaşılıp değerlendirilmesinde yeterli olamıyordu.

Son 20- 30 senedir, KONULU TEFSİRLER adı verilen; bir konu ile ilgili tüm ayetleri bir arada toplayıp, Kur’an’ın o konuya tüm bakışını bir arada görüp değerlendirmeyi sağlayan eserler öne çıkmaya başladı. Ayrıca pratikte daha çabuk ve kestirmeden sonuç almayı sağlayan – geniş açıklamalara yer vermeyen - yalnızca aynı konu ile ilgili ayetleri topluca görmeyi sağlayan, konulara göre düzenlenmiş fihrist eserler de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Artık yalnızca TURHAN ÇÖMEZİ destekleyeceğiz -- Yeni bir parti kurar ve onun Genel Başkanı olursa -- NEDEN ?

     Yazımın başlığına koyduğum mesajımın, söylemimin  gerekçesini açıklamam gerekiyor. Yaklaşık bir ay sonra 80. yaşımı dolduruyorum. Eşim ...