30 Ağustos 2018 Perşembe

ALLAH'IN RIZASI Ne Anlama geliyor ?




Allah'ın rızası demek, gerek Allah'a dua ederek İlahi bir yardımını isterken, gerek topluma, gerekse başka bir muhtaca yapılan bireysel bir yardımı  ( İnfak )  yaparken, kişisel bir menfaat sağlamak için değil de, Allah'ın yarattıklarına bir katkı yapmayı ve   muhtaç olanın bir ihtiyacını gidermeyi hedefleyerek gerçekleştirmek ayrıca hem Dünyayı hemde Ahireti hedeflemek demektir.

ALLAH'IN RIZASI,  HER İŞTE VE DAİMA ÖNCELİKLİ OLMALIDIR  mesajı;
Ahzab/ 41 -- Kalem/ 35 -- Leyl/ 18-19-20 -- İnşirah/ 8 -- Nisa/ 114 -- Muhammed/ 7  ayetlerinde verilmektedir.

İnşirah/ 8 :  ''  Ve işlerin için uğraş verirken, ilahi bir yardım isteyeceğin zaman yalnızca Rabbi'nden iste. O'na yönel ve her uğraşında Allah'ın rızası  hep önceliğin olsun !...  '' 


Not:  1 - Prof. Dr. MEHMET  OKUYAN hoca  ''  Kur'an'daki İslam   ''  akımının Ülkemizdeki en faal, etkin ve yetkin  öncülerindendir.  Tüm sohbet, konuşma ve konferanslarının kayıtları YouTube' de vardır. Gerçek ve saf İslam'ı öğrenmek isteyenlere öneririm...


2 -  Not. Bu yazının hazırlanmasında  Nörolog Prof. Dr. Gazi Özdemi'in  '' OKU !  KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ  ( Nergiz Yayınları - 2016 ) ALFABETİK KONU DİZİMİ  ( SÖZLÜK )  isimli eserinden faydalanılmıştır.








MUHKEM ( Kesin - Temel ) AYETLER



Kısa bir süre önce  Kur'an'daki  MUHKEM - MÜTEŞABİH AYETLER  ayrımı ile ilgili Al-i İmran suresi 7. ayetini konu alan yazımı yayınlamış, bu yazı da  ayet metnini ve bu metni açıklayan kısa bilgiler vermiştim. Bu yazımda Kur'an'ın temel ve kesin hükümlerini içeren  MUHKEM AYETLER konusunu ele alacağız.

Muhkem ayetlerdeki mesajlar, Kur'an'ın  ana, temel - kesin hükümlerini içermektedir. Bu hükümlerin her biri, insanın yaşamındaki temel hedefleri, ve amaç edinilmesi emredilen kuralları içerir ve ibadet hükmündedirler.

Bu hükümlerin, ibadetlerin temel amacı nefsin olumlu isteklerini, Kur'an'da ''  sıratan müstakim  '' denilen  orta düzeyde yani aşırıya kaçmadan yerine getirmek ve olumsuz isteklerini de yok etmektir.

Bu hükümler, salih amellerin dayanakları ve Kur'an şeriatıdır.

Yine bu muhkem hükümler, din denilen kurallar, uyulması, uygulanması yani yerine getirilmesi farz hükmünde olan görevler ve ibadetlerdir.

Bu hükümler ülkemizde ve Türkçe'mizde ilk defa  yapılan kapsamlı ve bilimsel yaklaşımlı  bir çalışma  ile  Pozitif ilim dalında bir ilim adamı Nörolog Prof. GAZİ ÖZDEMİR tarafından belirlenmiş ve ŞİRA Yayınlarında çıkan ''  İSLAM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL Kur'an'daki Bütün Muhkem/ Kesin Hükümlerdir. PEKİ BU HÜKÜMLER NELERDİR ?  '' isimli eserinde yer almıştır.

Bahsettiğim bu eserde -- tekrarlar hariç 400 tür  muhkem mesaj, tekrarları ile birlikte toplam 888 ayette yer almaktadır.

Bundan kısa bir süre 2-3 ay sürede tamamlanan  Muhkem mesajları Facebook'ta renkli kutucuklar halinde  kısa ve öz mesajlar halinde  yayınladım. Bunların 190 kadarı uyulmaması halinde ''  azap cezalı ''  diğerleri de  tavsiye niteliğinde hükümler içermektedir.

Benim aylardır elimden düşürmediğim ve ilginç ve önemli bulduğum bu eseri Kur'an'ı ve dinimizi bilimsel yorumu ile anlamak ve tanımak isteyenlere  öneririm. Yayının evinin ve Gazi Hoca'nın ismini İnternet Arama motoruna yazarak be eserin dağıtımını yapan yayınevlerine ulaşıp temin edebilirsiniz.
Ayrıca Gazi Özdemir'in Eskişehir'de Şair Fuzuli caddesindeki ( 20 No. Kat:2 ) muayene hanesinden de temin edilebilir.


 Not. Bu yazının hazırlanmasında  Nörolog Prof. Dr. Gazi Özdemir'in  '' OKU !  KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ  ( Nergiz Yayınları - 2016 ) ALFABETİK KONU DİZİMİ  ( SÖZLÜK )  isimli eserinden faydalanılmıştır.











ALLAH KİMLERE '' RAHMET '' EDER ?



Yazıma koyduğum resimdeki sözler günlük hayatımızda sık kullanılan dini bir temenniyi ifade ediyor. ALLAH RAHMET EYLESİN.  Bu sözün anlamını genel de biliriz veya tahmin ederiz. Bu temenni cümlesinin anlamını açıklayarak işe başlayıp sonra da ALLAH'IN  KİMLERE RAHMET EDECEĞİNİ Kur'an'daki veriler aracılıği ile öğrenelim. 

Allah'ın rahmeti demek,  kişinin küçük hatalarının, istemeyerek oluşan dşünce ve amellerinin ( davranışlarının ) Allah'ın şefaatı ( yardımı ) ile af edilmeleri, ve Allah'ın Kur'an'daki Muhkem ( kesin ) hükümler doğrultusunda  bir yaşama yönelmesinin desteklenmesi demektir. 

Allah kimlere  rahmet edeceğini  Kur'an ayetleri ile tek tek belirlemekte ve açıklamaktadır.

ALLAH KİMLERE RAHMET EDER ?

1 - Kur'an'ı anlamak için çaba içinde olanlara   ( A'raf/ 204 -- Nahl/ 64 )

A'raf/ 204 : Bu nedenle Kur'an okunduğu ve anlatıldığı zaman, ciddiyetle dinleyip, anlayıp öğrenmeye çalışın ki  ALLAH'IN  RAHMETİ  size ulaşsın. Ve yaşamınızı, bildirilen Muhkem 
( kesin, temel ) hükümlere göre düzenleyebilesiniz.

2 - TAKVA içinde olanlara  ve Kur'an'ın Muhkem ( kesin - temel ) hükümlerini uygulayanlara
( Yasin/ 45 -- Hucurat/ 10 )


Yasin/ 45: Ya Muhammed !  Şunu iyice bilki, Allah'ı tek ilah kabul etmeyip şirk koşan duyarsızlara, ' Geçmişinizden ibret alın ve elinizdekilere şükredip Ahiret için Allah'a karşı TAKVA sahibi  ( Kesin hükümlere uymamaktan korka ) korkanlardan olun ki, karşılık olarak merhamet edilesiniz.

3 - Dinde gruplaşmayanlara   ( Hud/ 118 - 119 )

4 - Nimetlere  şükredenlere   ( Yasin/ 45 )

5 - Sıkıntılara çabalı sabır gösterenlere, salih amel gerçekleştirenlere   ( Enbiya/ 85 -- 86 )

Enbiya/ 85:  Ayrıca, İsmail, İdris, Zülkifl  ilim ve hikmet sahibi idiler. Çünkü hepsi güçlüklere, sıkıntılara karşı sabırlı kişilerdi.

Enbiya/ 86:  Bu nedenle onları rahmetimize ( korumamıza ) aldık . Çünkü onlar salih amel gerçekleştiren kişilerdi.













28 Ağustos 2018 Salı

Kur'an'da MUHKEM ve MÜTEŞABİH AYETLER ayrımı







Ey  İnsanlar !  Şunu iyice biliniz ki, sizi bize yaklaştıracak olan ne mallarınız, nede çocuklarınızdır. Ancak iman edip salih ameller  ( muhkem/ kesin hükümlere uygun olumlu ameller )   gerçekleştirmiş olmanız sizi bize yaklaştıracaktır. İşte bu durumda olanlara, yaptıklarının karşılığı kat kat verilecek, Cennetteki ve Dünyadaki, yaşamlarında güvenlik içinde olacaklardır.

   Sebe / 37

İçselleşitirilmiş  iman  Kur'an'daki Muhkem- kesin hükümlere göre yapılan SALİH AMELLER tanımına uygun olmalıdır.

Enfal / 2 


'' .............KUR'AN  TUTARLI,  ÇELİŞKİSİZ,  İKİ TİP  MESAJLI  BİR KİTAPTIR.  ''

Zümer / 23

























14 Ağustos 2018 Salı

KÖYÜN DELİSİ KENDİSİNİ '' KÖYÜN AĞASI '' ZANNEDERSE !...



Teknoloji ve iletişimin çok gelişmesi ile, dünya adeta  küçük bir köy ortamına dönüştü, her şeyden herkesin  anında haberi oluyor

Küçük köylerin de resmi değil  uygulamada bir yöneticisi olur. O da bizim orta doğu kültüründe  '' Ağa '' diye isimlendirilir.  Köyün maddi açıdan imkanları en geniş yani en zengin ve güçlü kişisidir.

Bir de kasaba ve köy gibi küçük yerleşim yerlerinin genellikle bir delisi olur. Bu deliyi herkes tanır,  her an ne yapacağı belli olmadığı içinde hoş tutmaya çalışır, ''  delidir, ne yapsa yerdir '' genel kabulü ile çekinirler ve onu kızdırmamaya özen gösterirler.

Ama deli bu, sağı solu belli olmaz, bazı  hallerde de, ne zaman kızacağı önceden kestirilemez. Yine bilindiği gibi deliler fiziki olarak da güçlüdürler. Öfkelendiklerinde zaptı rapt altına almak çok zor olur.

Şimdi de Dünya adını verdiğimiz köyümüzün bir delisi var, tüm köy halkına sık sık sataşıyor, saldırıyor. Trump adındaki delimiz son günlerde kendisini köyün ağası zannetmeye başladı, tüm köyün rahatı ve huzuru kaçtı. Tüm Dünya tedirginlik ve ürküntü içinde.

Güçlü olan deliyi kontrol altına alabilmek ve zaptedebilmek için çok güçlü kuvvetli bir kaç köylünün veya sayıca çok köylünün bir araya gelip, bir plan üzerinde anlaşıp, operasyon yapması gerekli.

Bizim Türk ailemizin lideri  diğer tüm köy ahalisine mesaj gönderdi:
-- Bir araya gelip bu delinin zulmünden kurtulalım diye.

Şimdi bekliyoruz bakalım.  Bu mesaja kimler cevap verip, yiğit olarak köy meydanına çıkacak....

7 Ağustos 2018 Salı

HER BİRİ İMAN ESASLARINDAN OLAN VE İBADET HÜKMÜNDEKİ MUHKEM KUR'AN EMİRLERİI




Bundan önceki çeşitli  yazılarımda bir kaç kere Kur'an ayetlerinin  Al-i İmran Suresi 7. ayetinde belirtildiği üzere  MUHKEM  ( Esas, kesin )  ve  MÜTEŞABİH  ( Zaman ve  ortama göre farklı yorumları yapılabilecek )  iki türlü mesajlar içerdiğini,  Kur'an'ın Dinin temel esasları olan,  zaman ve ortamlı sınırlı olmadan tüm zamanlarda ve her yerde geçerli hükümler içeren ayetlerinin MUHKEM AYETLER olduğunu ifade etmiş, her biri iman esaslarına dahil, ibadet  hükmünde emirler olduğu için  yaklaşık iki aydır, tekrar özelliğinde mesajlar dahil toplan 888 adet, tekrarlar hariç yaklaşık 400 farklı  hüküm içeren İslam'ın temeli olan bu ayetlerin  500 kadarını , bazen her gün bazende aralıklarla  Facebook'un  renkli kutucuklarına yazarak sizlere sunmuştum

Bir kaç gün önce bu sunumum tamamlandı.  Şimdi sıra geldi bu mesajlardan  en önemlilleri olan Müslüman olmanın 5  Gaybi ( bilinmeyen )  şartı ile birlikte 77 temel,  toplam 82 adet  MUHKEM MESAJI bir liste halinde bilgilerinize sunacağım.


Bu belirlemenin nasıl oluştuğu hakkında sizler bilgi vermen gerekiyor.

Kur'nın Allah katından Hz. Muhammed aracılığı ile inmesinde itibaren yaklaşık olarak 1450 - 1500 senedir, hangi ayetlerin Muhkem, hangilerinin  MÜTEŞABİH olduğunun ayrımı  bu günler kadar  yapılmamış.  Sayısı 6236  ayetten oluşan Kur'an'ın tüm ayetleri  MUHKEM gibi kabul edilmiş, zaman ve ortama göre farklı yorum yapılması gerekli  MÜTEŞABİH hükümler içeren ayetlerde  tüm zamanlar ve zeminlerde geçerli olacağı  YANLIŞ YORUMU ile DİN AÇISINDAN  HATALI UYGULAMA VE KABULLERLE bu günlere kadar gelinmiştir.

Bu sebepten  ŞERİAT hükmünde olan gereken tamamı 400 adet olan  MUHKEM HÜKÜMLÜ ayetler değilde tüm Kur'an ayetleri hükümleri ŞERİAT yani DİNİN TEMEL/ ESAS AYETLERİ kabul edilmesi sebebiyle İslam dini bu günkü aslı ile ilgisi olmayan farklı bir din haline gelmiştir En önemlisi TARİKAT VE MEZHEP  ayrımı ve farklılıklar,  olabildiğince çoğalmıştır.

Tabii ki tüm literatüre ulaşmam mümkün olmadığı için anlatacağomdan başkaca  bu iki tür ayet ayrımını yapabilen başka kişi ve eserler varsa da bilgim olmadı.

Evet bu Muhkem - Müteşabih ayet ayrımını ilk ve tek defa yapan kişi  Prof Dr Gazi Özdemir Hocamızdır.  Kendisi  Tıp Doktoru ve Nörololji alanda akademisyendir  Arap asıllı ve ana dili ARAPÇA'dır. Hatay doğumlu Türk vatandaşıdır. Öğrenciliği dahil son  50 - 55 yılında Kur'an'a aşırı ilgi göstermiş, akademik çalışmaları yanında en büyük  meşgale olarak Kur'an'ı incelemiş ve araştırmıştır. Kur'an'la ilgili 6 adet eseri vardır.

Size sunumunu yaptığım  Kur'an ayetleri meallerini Hocamızın aşağıda kapak resmini verdiğim  ''  İSLAM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL '' isimli eserinden seçtim. Genellikle ayet meallerini değil de ayetlerin ana fikri olarak kısaltıp, özetlerek size sundum. Bu arada mesajı bozmadan renkli kutucuklara sığabilmesi ve daha net anlaşılabilmesi için meal metinlerinde  küçük değişiklikler yaptım.





 Size sunmayı vadettiğim,  İslam'ın temeli yani ŞERİATI özelliğindeki 77 adet  muhkem hüküm listesini Hocamızın, yazımın başımda kapak fotoğrafını verdiğim DİN VE BEYİN isimli eserinin Sınır Ötesi Yayınlarından çıkan 1910 yılı 8. baskısının 222. sayfasından aldığım listeyi bilgilerinize sunuyorum:

İMAN ETMİŞ YANİ MÜMİN  OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ  AMELİ İMAN ŞARTLARI:

1 - Şirk  koşmamak  ( Allah ile arasına bir yaratılmışı yardım için koymamak veya bir nesneye, görüşe aşırı değer vermemek )

2 -  Bilgi peşinde olmak  ( İlk emir 2 defa: OKU, İkinci emir  KALEM - YAZ )

3 -  Kur'an'ı ders kitabı olarak anlayarak okumak  

4 -  Yaratılanlara katkıda bulunmak

5 -  Allah ve tüm yaratılanları  koşulsuz  sevmek

6 -  Kendine ve tüm yaratılmışlara zarar vermemek  ( öldürmemek  )

7 -  Zina  - tecavüz  etmemek.

8 -  Allah ve Din ile aldatmamak.

9 -  Kur'an'a hüküm veya  haram-helal eklememek.

10 - Daima ileri ve yeniden yapılanmada olmak  ( seyri - süluk )

11 - Çalışmak ve üretmek.

12 - Yaptığı işi en iyi şekilde yapmak  ( sanatkarca )

13 -  Namusu korumak ve şehvet yerlerini örtmek,

14 - Aktif şükretmek  ( Allah'a ve anaya babaya )

15 -  Vefalı  ( Sadık ) olmak

16 -  Dini farklı gruplara bölmemek.

17 - Doğru  olmak.

18 - Adaletli  davranmak.

19 - Kalp - gönül  kırmamak.

20 -  Din ve nefs dahil  hiç bir şeyde aşırıya gitmemek.  ( Sırat-ı müstakim de olmak )

21 -  Zekat  vermek   ( Vergi - bağış - yardım )

22 -  Namaz kılmak  ( Dua - sohbet ) 

23 - Din adamı sınıfı oluşturmamak.  ( Bilim adamı hariç ) 

24 - Dini şekle indirgememek.

25 - Sabretmek. ( Sabırda gayret )

26 -  Tüm yaratılmışlar için kolaylığı uygulamak.

27 -  Haksız kazanç elde etmemek.

28 -  İmtihan edildiğimizi kabul etmek 

29 - Hacca gitmek ve orada kurban kesmek.

30 - Bir olumlu yardımı başa kakmamak.

31 - Karışıklık çıkarmamak.

32 -  Oruç tutmak

33 - Savaş açmamak, Barışçı olmak

34 - Hayvanlardan eziyetsiz yararlanmak.

35 - Gıybet  - Başkasını çekiştirmemek.

36 - Suçlar için ve sosyal, ekonomik, hukuksal kurallar koymak.

37 - Kısas yapmak veya affetmek

38 -  Yasaklanmış gıdaları ve şuuru bulandıranları yememek, içmemek.

39 - Tek eşil evlilik yapmak.

40 - Boşanmayı kabul etmek

41 - Yasak kişler ile evlenmemek.

42 - Miras prensibini uygulamak

43 - Vasiyette bulunabilmek.

44 -  Alay etmemek,

45 -  Borcu şahitli vermek.

46 - Allah rızası dışındaki mescitlere gitmemek

47 -  Kin tutmamak

48 -   Müsrif veya cimri olmamak.

49 --   Şura ve meclisler prensibini kabul etmek.  

50 -- Ribayı  ( Tefeciliği )  uygulamamak.

51 --  Selam verenin selamını almak

52 -  Tövbe etmak ve vazgeçmemek

53 -   Saldırıya karşı hazırlıklı olmak.

54 -  Aşırı kısmanmamak, fakat özenilen için g<ayret etmek.
,
55 -  Görevi ehline vermek..

56 -  Kendini suç yönünden dokunulmaz kılmamak.

57 -  Taklitçi değil, anlayan, düşünen, eleştirel akılda olmak.

58 -  Fedakar olmak.

59 - Tedbirli olmak.

60 -  Şöhret  ve başarıdan şımarmamak.

61 -  Yıkıcı hır göstermemek.

62 -  Kanaatkar olmak, açgözlü olmamak

63 *  Yaratılış farkılılıklarını sınav kabul etmek.

64 -  Ayıp - kusur aramamak

65 -  İlgili olmak.

66 -  Dost olmak, düşmanlık yapmamak.

67 -  Hakkını yedirmemek, gözetmek.

68 -  Seçme ve seçilmeyi - Biat etmeyi - oy vermeyi kabul etmek.

69  - Tevekkülü aktif yapmak.

70 -- Yakın akraba, yoksul ve yetimleri göz etmk.

71 --  Karı kocanın birbirlerini koruyup, kollamaları..

72 -  Kibirlenmemek.

73 -  Sözüne sadık ve güvenilir - emin olmak .

74 -  Başkalarının imanınıtakdir etmeye kalkışmamak.

75 -  Büyü yapmamak.

76 -   Vahiy kitaplıların yemek ikramlarını kabul etmek.

77  *  Akıl karıştıcı  derecede  madde kullanmamak.





































































6 Ağustos 2018 Pazartesi

İbadette konsantre olamama sorunu nasıl aşılır ? ( Bir deneme )




Namaz ibadetinde en büyük sorun, ibadete tam konsantre olamamak yani yoğunlaşamamaktır. Bu problem en sıradan kişi ve en alim kişi için de geçerlidir. Bu konuda uzun uzun düşündüm, namaz konusunu en ince detayların kadar inceledim, araştırdım ve kendim çeşitli denemeler yaptım. Sonunda  namaza yoğunlaşamama sorunun sebebinin bu ibadetin ezbere dayalı olmasından ve Arapça dili ile icra edilmesinden kaynaklandığını buldum.

Evet ezbere yapılan ibadette bilinç, zihin, gönül yaptığı işten kopuyor. Zaptedilemez hale geliyor. Daha önce bu konudaki yazımda da belirttiğim gibi deli dana gibi oradan oraya koşturuyor  Vee ibadeti geçersiz hale getiriyor. Geçersiz oluyor çünkü namaz ibedetinin olmazsa olmaz şartı, yaptığın şeye yoğunlaşmaktır. Çünkü namaz Allah'ın huzuruna varmaktır. Allah'ın huzurundasın ama aklın başka şeylerde. Yani amiyane deyimle '' el işte göz oynaşta ''

Namazda neden ezber var ?

Bilindiği gibi Kur'an'da namazın temel esasları verilmiş ve detaya girilmemiş. Kıyam ( ayakta durmak ) rüku ( eğilmek ) secde ( alnı yere koymak ) gibi temel şekil şartları verilmiş, Allah'ı anma gibi hedefi belirlenmiş fakat bunun nasıl olacağı detaylandırılmamıştır. Çünkü Yüce Allah kullarını özellikle ibadette sıkı kurallarla bağlamak ve zorlamak istememektedir.

Peki namazı nasıl kılıyoruz ?

Peygamberimizin uygulamalarını esas alıyor, yani onu taklit ediyoruz.  Kıyamda iken Kur'an'dan ayetler ve özellikle Fatha Suresini okuyoruz, bir durumdan diğer duruma geçerken söylediği sözleri biz de uyguluyoruz. Ama bu ayet ve sözler -- Kur'an Arap kavminden bir peygambere inmesi sebebiyle Arapça olduğu için --  biz de Arapça okuyoruz ve EZBERDEN okuyoruz.

Ama Peygamber'imiz Arap'tır ve namaz ibadetini icra ederken söylediği her sözün okuduğu her ayet veya surenin anlamını bilmektedir. Biz Müslümanlar da onun yaptığı gibi yapalım derken ibadetimizi baştan sona Arapça eda ediyoruz. Kendi dilimizden olmadığı için de ezberliyoruz. Arapça ezberlediğimiz söz ve ayetlerin anlamını da genel olarak bilmiyoruz.

İşte ezberden yapılan ve anlamını bilmeden yapılan ibdette gerçek amacına ulaşamıyor.

Yani burada iki önemli mesele var: Arapça sözler ve ezber

Ne yapalım ?

Namazda okunan sure ve ayetler ile sözlerin Türkçe anlamlarını ezberleyelim ve namazı öyle  eda edelim. Oldu mu ?

Olmadıı...

İster Arapça, ister Türkçe sözleri  bir bütün halinde ezberleyerek yapılan yapılan ibadette konsantrasyon sağlanamıyor.

Sonuç olarak:
===  Namazda okuyacağımız surelerin ayet ayet anlamlarını EZBERLEMEYECEĞİZ, ÖĞRENECEĞİZ.
===  Bir hareketten diğerine geçerken söylenen sözlerin anlamlarını da EZBERLEMEYECEĞİZ, ÖĞRENECEĞİZ.
===  Namaz esnasında da önce söz veya ayetin Arapçasını söyleyip, sonra zihnimizde dilimize yani Türkçeye çevireceğiz. Katiyetle, örnek olarak Fatiha Suresini bir bütün olarak ezberimizden okuyarak sonra da Türkçe anlamını ezberden söylemeyeceğiz. Yani ayet ayet Arapçasını söyleyip Türkçe'ye tercüme edeceğiz. Böylece zihnimiz devamlı söylediğimiz sözler ve anlamları ile meşgul olacak ve ibadetten kopmayacak yani yoğunlaşma sağlanacak.

Namaz için bilinmesi gerekli Kur'an'ı, dini, ibadeti özetleyen, bilinmesi gerekli, olmazsa olmaz  iki sure var: Fatiha ve İhlas Sureleri. Bunlardan Fatiha Suresinin nasıl uygulanacağını örnek olarak aşağıda veriyorum:

Bismillahirrahmanirrahiym -- Rahman ve Rahiyim  ( Merhametli ve şefkatli ) Allah'ın adıyla
Elhamdü lillâhi rabbil' âlemiyin --  Alemlerin Rabbi ( düzenleyeni, çekip çevireni, terbiye edeni ) Allah'ı överim.
Errahmânirrahiym -- O merhametli, rameti her yeri kuşatan ve şefkatlidir.
Mâliki yevmiddin -- O din gününün ( kıyamet, ceza ve ödül gününün ) sahibidir.
İyyâke nağbüdü ve iyyâke neste'ıyn -- Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden dileriz.
İhdinassırâtelmüstakıym -- Bizi doğru yola ilet !
Sırâtelleaziyne en'amte aleyhim gayrilmağdûbi aleyhim ve leddâlliyn -- Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Gazaba uğrayanların ve sapkınların yoluna değil.

Burada bir  şeye daha dikkat etmek gerekeir.  Bazı Arapça kelimelerin mesela Rabb kelimesinin çeşitli anlamları vardır. Namaz esnasında  o anda yalnızca birini söylemek yeterlidir. Bir sonraki rekatta diğer bir anlamı söylenebilir.

Bilinçli yani anlamlı, tam yoğunlaşarak kılacağımız namaz uygulamasını anlatmaya başlıyorum.
Bu namazımız 2 rekattan oluşacak. Böyle bir namaza başlamadan önce namaz kılınması ile ilgili ezberlerinizi ve bilgilerinizi bir kenara koymalısınız. Bu uygulama  namaz ile ilgili temel bilgilerinizi değiştirmeyecek ve uygulama detaylarında farklılıklar oluşturacaktır.
Bu namazı isterseniz iki rekatlık bir şükür namazı kabul edin isterseniz sabah namazının 2 rekatlık farzı olarak uygulayın.

Aşağıdaki anlatımda bir hareketten diğerine geçişler ve açıklamalar koyu harflerle,
Arapça sözler büyük harflerle,
Türkçeye tercümesi  normal koyu olmayan harflerle yazılıdır.
Başlıyoruz:

Niyet ediyoruz
Eller kulak memelerine ve başlangıç tekbiri:
ALLAHU EKBER: ‘’ Allah yüce ve uludur ‘’

Fatiha Suresi:
BİSMİLLAHİRRAHMÂNİRRAHİYM -- Rahman ve Rahiyim  ( Merhametli ve şefkatli ) Allah'ın adıyla
ELHAMDÜ LİLLÂHİ RABBİL' ÂLEMİYN --  Alemlerin Rabbi ( düzenleyeni, çekip çevireni, terbiye edeni ) Allah'ı överim.
ERRAHMÂNİRRAHİYİM -- O merhametli, rameti her yeri kuşatan ve şefkatlidir.
MÂLİKİ YEVMİDDİN -- O din gününün ( kıyamet, ceza ve ödül gününün ) sahibidir.
İYYÂKE NAĞBÜDÜ VE İYYÂKE NESTE'IYN -- Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden dileriz.
İHDİNASSIRÂTELMÜSTAKIYM -- Bizi doğru yola ilet !
SIRÂTELLEZİYNE EN'AMTE ALEYHİM GAYRİLMAĞDÛBİ ALEYHİM VE LEDDÂLLİYN -- Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Gazaba uğrayanların ve sapkınların yoluna değil.
Tekbir ve rükua ( eğilme ) varış:
ALLAHU EKBER:  Allah yücedir 
Doğrulma:
SEMİALLAHÜ LİMEN HAMİDEH:  Allah hamd eden ( öven ) kulunun övgüsünü işitmiştir 
Ve arkasından ayakta iken:
ALLAHÜMME RABBENÂ VE LEKE’L HAMD:  Allah’ım, ey Rabbimiz, hamd ( Övgü ) sana mahsustur.
Tekbir ve secdeye varış:
ALLAHU EKBER: Allah uludur
Secdede:
SÜBHÂNE RABBİYE’L - A’LÂ:  Seni her türlü noksan sıfatlardan tenzih edip yüceltirim:
Secdeden doğrulurken:
ALLAHU EKBER: Allah yücedir.
Tekrar secdeye varış:
ALLAHU EKBER: Allah uludur
Secede:
SÜBHÂNE RABBİYE’L - A’LÂ:  Seni her türlü noksan sıfatlardan tenzih edip ( arındırıp )  yüceltirim:
Secdeden doğrulup ayağa kalkarken:
ALLAHU EKBER: Allah yücedir
Fatiha Suresi:
BİSMİLLAHİRRAHMÂNİRRAHİYM -- Rahman ve Rahiyim  ( Merhametli ve şefkatli ) Allah'ın adıyla
ELHAMDÜ LİLLÂHİ RABBİL' ÂLEMİYN --  Alemlerin Rabbi ( düzenleyeni, çekip çevireni, terbiye edeni ) Allah'ı överim.
ERRAHMÂNİRRAHİYİM -- O merhametli,  şefkatlidir.
MÂLİKİ YEVMİDDİN -- O din gününün ( kıyamet, ceza ve ödül gününün ) sahibidir.
İYYÂKE NAĞBÜDÜ VE İYYÂKE NESTE'IYN -- Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden dileriz.
İHDİNASSIRÂTELMÜSTAKIYM -- Bizi doğru yola ilet !
SIRÂTELLEZİYNE EN'AMTE ALEYHİM GAYRİLMAĞDÛBİ ALEYHİM VE LEDDÂLLİYN -- Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Gazaba uğrayanların ve sapkınların yoluna değil.
İkinci defa rüku - secde ve ALLAHU EKBER - Allah uludur.  Tekbiri ile oturuş:

Besmele ve İhlas Suresi:
 BİSMİLLAHİRRAHMÂNİRRAHİYM -- Rahman ve Rahiyim  ( Merhametli ve şefkatli ) Allah'ın adıyla
KUL HÜVALLAHÜ EHAD : De ki O Allah tekdir.
ALLAHÜSSAMED: Allah hiç bir şeye ihtiyacı olmayandır.
LEM YELİD VE LEM YÛLED: Doğurmamıştır, doğmamıştır.
VE LEM YEKÜN LEHÜ KÜFÜVEN EHAD: O'nun hiç bir şey dengi ve benzeri olamaz

Namazı sonlandırıyoruz. Önce sağ tarafa selam:
ES-SELÂMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAH: Allah’ın selamı ve rahmeti size olsun

Sonra sol tarafa selam:
ES-SELÂMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAH: Allah’ın selamı ve rahmeti size olsun

Namaz sonlandırdıktan sonra da dua. İçimizden geldiği gibi ezberden Arapça veya Türkçe sözlerle değil, o an hissettiğmiz duygularımızı,  ihtiyacımızı ve O'ndan isteklerimiz belirten sözlerle

Ayrıca rükua varırken, secdede iken, oturken İhlas Suresinden sonra, Allah'ın anlamlarını bildiğimiz isim ve sıfatlarının Araçasını üçer defa tekrarlayıp anlamlarını düşünerek tekrarlarlayabiliriz. Bu ibadetimizi daha anlamlı ve makbul kılacaktır.

----------------------------------------------------------------------

NOT: Bu deneme bana aittir. Başka bir yerden alıntı değildir


APTALLAR -- ŞİZOFRENLR -- CAHİLLER

    ================================== APTALLAR .:: Aptal Olduğunu ŞİZOFRENLAR ::  Şizofren Olduğunu C A H İ L L E R  :::: C a h i ...